«Η Ισπανία βγαίνει από την κρίση» ισχυρίζεται εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι. Το ΔΝΤ, ωστόσο, δεν φαίνεται να συμμερίζεται και τόσο την αισιοδοξία του, καθώς θεωρεί ότι η Ισπανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού από όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Υπάρχει βέβαια και μια αισιόδοξη πρόβλεψη: το ΔΝΤ «βλέπει» ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας στο 0.9% για φέτος. Ωστόσο, το καλό αυτό νέο επισκιάζεται από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Συγκεκριμένα: με βάση μια κλίμακα από το 1 ως το 10, η Ισπανία τοποθετείται στο 6,5 ως προς την πιθανότητα να πέσει στη δίνη του αποπληθωρισμού, θέση η οποία θεωρείται «υψηλής επικινδυνότητας», σύμφωνα με το σύστημα μέτρησης του ΔΝΤ. Η Ισπανία, μάλιστα, εμφανίζεται περισσότερο εκτεθειμένη από την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο 4,5 της κλίμακας και την Ιρλανδία (4).
«Ο αποπληθωρισμός αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια ανησυχίας, καθώς θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στην ανάκαμψη ολόκληρης της ευρωζώνης» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει εγκαίρως τα μέτρα της για την αποφυγή του κινδύνου.
Η υψηλή ανεργία είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Ισπανία είναι περισσότερο εκτεθειμένη στον αποπληθωρισμό, καθώς επιβραδύνει την εσωτερική κατανάλωση. Η χώρα έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα (26,2%), το οποίο σκαρφαλώνει στο 55% μεταξύ των νέων. Οπως φαίνεται μάλιστα, η χώρα θα αργήσει πολύ ακόμα να ανακάμψει πραγματικά, αφού η ανάπτυξη που προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια θα είναι αναιμική.
Η ΔΝΤ προβλέπει για το 2015 ανάπτυξη γύρω στο 1% , η οποία σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1,2% ως το 2019. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος αυτής της δεκαετίας η Ισπανία δεν θα έχει ακόμα ανακτήσει το ΑΕΠ που είχε πριν από το 2008, οπότε ξέσπασε η κρίση και ότι η ανεργία θα μειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Το Ταμείο υπολογίζει ότι και το 2015 το ποσοστό της θα κυμαίνεται στο 25%, ενώ θα πρέπει να παρέλθει άλλη μια πενταετία για να πέσει στο 21%. Καθόλου ενθαρρυντικά τα νέα για μια χώρα που αριθμεί σχεδόν έξι εκατομμύρια άνεργους και βλέπει τους νέους της να μεταναστεύουν μαζικά. Οι αναλυτές εντός κι εκτός Ισπανίας κάνουν λόγο για μια «χαμένη δεκαετία».
Στο μεταξύ, τα τελευταία μαντάτα του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσουν μεγάλη ψυχολογική σύγχιση στους Ισπανούς. Από εκεί που τα τελευταία χρόνια οι εγχώριοι και ξένοι παράγοντες τους είχαν ζαλίσει με το τροπάρι «ζούσατε πάνω από τις δυνατότητές σας» (η ισπανική εκδοχή του «μαζί τα φάγαμε») επιρρίπτοντάς τους τις ευθύνες για την κρίση, τώρα, εμμέσως πλην σαφώς, τους κατηγορούν ότι βλάπτουν την οικονομία επειδή δεν καταναλώνουν αρκετά!