Η Βρετανία εξετάζει τρόπους να διακόπτει την αποστολή μηνυμάτων μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και εργαλείων που αξιοποιούν το Διαδίκτυο για την ανταλλαγή μηνυμάτων, όπως το Blackberry Messenger, στη διάρκεια των επεισοδίων, όπως δήλωσε σήμερα μία κυβερνητική πηγή.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι ταραξίες χρησιμοποίησαν τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να συντονίσουν τη δράση τους στη διάρκεια των τετραήμερων επεισοδίων που σημειώθηκαν σε αρκετές πόλεις της Βρετανίας.
"Γνωρίζουμε ότι τα χρησιμοποίησαν (...) το ερώτημα είναι μπορούμε να κάνουμε κάτι για να διακόψουμε (αυτή τη δραστηριότητα) ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα;", δήλωσε η πηγή.
"Συζητάμε με τις υπηρεσίες πληροφοριών και ανθρώπους των εταιρειών. Δεν προτείνουμε ακόμη τίποτε", πρόσθεσε.
Θα κατέβει ο στρατός στους δρόμους
Σκληρά κατασταλτικά μέτρα απέναντι στη βία που αποδίδει σε εγκληματικές συμμορίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, επικρίνοντας την αρχική ολιγωρία και ανεπάρκεια της Σκότλαντ Γιαρντ.
Σε μία καθοριστική στιγμή της πρωθυπουργίας του, ο Κάμερον διεμήνυσε ότι σε μελλοντική αναταραχή μπορεί να αναπτύξει το στρατό για να έχει μεγαλύτερη ευχέρεια δράσης η αστυνομία, χωρίς να αποκλείει καμία επιλογή για να σταματήσει τη βία -από τις αντλίες νερού έως τις πλαστικές σφαίρες.
«Δεν θα επιτρέψουμε την κουλτούρα του φόβου στους δρόμους μας» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοινώνοντας την καταβολή αποζημιώσεων για όλους όσοι είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται στις νύχτες βίας που σάρωσαν τη Βρετανία, περιλαμβανομένων όσων δεν διαθέτουν ασφάλιση.
Δίνοντας απάντηση σε μία κρίση που ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική για τη βρετανική κυβέρνηση συνασπισμού, ο Ντέιβιντ Κάμερον εξουσιοδότησε τη Μητροπολιτική Αστυνομία να ζητά από υπόπτους για εγκλήματα να αφαιρούν τις κουκούλες ή οποιοδήποτε άλλο κάλυμμα προσώπου φορούν.
Ο Κάμερον μίλησε για εγκληματίες και συμμορίες, αρνούμενος ότι τα επεισόδια συνδέονται με κοινωνικές εντάσεις σχετικά με σχεδιαζόμενες περικοπές. «Δεν πρόκειται για πολιτική, ούτε για διαδήλωση, αλλά για κλοπή» υπογράμμισε, λέγοντας ότι θα ζητήσει συμβουλές από τις ΗΠΑ για το πώς διαχειρίστηκαν τη δράση συμμοριών σε πόλεις όπως η Βοστόνη.
Οικονομική βοήθεια 20 εκατομμυρίων λιρών
Εξάλλου ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός έκτακτου ταμείου 20 εκατομμυρίων λιρών (22,8 εκατομμύρια ευρώ) για τη βοήθεια των καταστημάτων που υπέστησαν ζημιές από τα επεισόδια ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι σύντομα τις δραστηριότητές τους, αλλά και "μέτρα για την αναβολή της πληρωμής των φόρων".
Αποδέσμευσε επίσης βοήθεια ύψους 10 εκατομμυρίων λιρών (11,3 εκατομμύρια ευρώ) για τις επιχειρήσεις "καθαρισμού και ασφάλειας" στους δήμους όπου σημειώθηκαν οι ταραχές.
Σύμφωνα με μία εκτίμηση της Ένωσης Βρετανών Ασφαλιστών (ABI), στην οποία αναφέρθηκε ο Κάμερον, το κόστος από τις ταραχές που συνταράσσουν από το Σαββατοκύριακο το Λονδίνο και άλλες αγγλικές πόλεις θα υπερβεί κατά πολύ τα 200 εκατομμύρια λίρες (225 εκατομμύρια ευρώ).
Η πρώτη εκτίμηση της ABI έκανε λόγο για 100 εκατομμύρια λίρες.
Εντωμεταξύ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Ρόουαν Ουίλιαμς σχολίασε σήμερα για πρώτη φορά τις ταραχές επισημαίνοντας: "Η κυβέρνηση επιμένει ότι προτεραιότητά της είναι η δημιουργία τοπικών κοινοτήτων με μεγαλύτερη συνοχή και περισσότερους πόρους. Αυτή η προτεραιότητα έχει αναχθεί πλέον σε απόλυτη ανάγκη. Χρειάζεται να δούμε πρωτοβουλίες που θα απαντούν στις αγωνίες και θα προσφέρουν κάποια ελπίδα μακροπρόθεσμης σταθερότητας στις υπηρεσίες των κοινοτήτων, κυρίως για τους νέους".