Σε ποιους τομείς θα μοιραστούν 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ [λίστα] - iefimerida.gr

Σε ποιους τομείς θα μοιραστούν 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ [λίστα]

Σε ποιους τομείς θα μοιραστούν 4 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ [λίστα]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να αποτελέσει το νέο ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία, με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία («ΕΠΑνΕΚ-κίνηση») να αποτελεί κομβικό σημείο αυτής της στόχευσης» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια ημερίδας διαβούλευσης για το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» θα είναι το μεγαλύτερο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, καθώς σε αυτό θα κατευθυνθεί το 25% των συνολικών κονδυλίων, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ για το 2014-2020.

Τα κεφάλαια αυτά θα στοχεύσουν σε 9 συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας:

  1. τουρισμός
  2. αγροδιατροφικός τομέας
  3. logistics
  4. περιβαλλοντική βιομηχανία
  5. υγεία συνολικά
  6. παραγωγή εξοικονόμηση ενέργειας
  7. τεχνολογίες πληροφορίες και τεχνολογιών
  8. υλικά - κατασκευές
  9. δημιουργικές βιομηχανίες

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «δεν θέλουμε να μοιράσουμε κονδύλια δεξιά και αριστερά. Στόχος είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, όχι μόνο δια των επιδοτήσεων αλλά με δράσεις στοχευμένες». Επισήμανε ότι το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020 θα δίνει έμφαση στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια.

Ο υπουργός είπε ακόμη, ότι μέχρι τις 28 Απριλίου η Ελλάδα θα στείλει τα σχέδια για τα εθνικά και περιφερειακά προγράμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ για το πρόγραμμα «ΕΠΑνΕΚ-κίνηση» θα συσταθούν τομεακά συμβούλια τα οποία θα παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ Γ. Γιαννούσης, σημείωσε ότι το παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα από εδώ και πέρα θα υπηρετηθεί από το νέο ΕΣΠΑ με την κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Ο ίδιος ανέφερε ότι ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι μόνο τα έργα υποδομής, τα εισοδήματα που προκύπτουν από την κατασκευή των έργων είναι με ημερομηνία λήξεως όπως και οι θέσεις εργασίας, όπως είπε. Ο κ. Γιαννούσης σημείωσε επίσης ότι έως τις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζαννιάς ζήτησε περισσότερη ευελιξία από την ΕΕ, ώστε να μην εφαρμόζονται δογματικά οριζόντιοι κανόνες για όλες τις χώρες, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να μειώσει την ανεργία. Εκτίμησε, δε, ότι με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% θέλουμε επτά χρόνια να ανακτήσουμε όλα τα χαμένα σε χρόνους ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι με τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος η ροή της ρευστότητας θα αυξηθεί.

Ο κ. Ζαννιάς ανέφερε ακόμη, ότι το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η έλλειψη σε κεφάλαιο κίνησης, κάτι το οποίο, όπως είπε, πρέπει να το δει η ΕΕ, ούτως ώστε να βοηθηθούν οι υγιείς επιχειρήσεις. Υπογράμμισε επίσης ότι οι καταθέσεις ακόμη μειώνονται και ζήτησε να μην ισχύουν τόσο έντονα γεωγραφικές κατανομές όταν οι θύλακες υγιούς επιχειρηματικότητας βρίσκονται σε διάφορες περιοχές, όπως είπε.

Ακόμη, ζήτησε να υπάρξει επέκταση της χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Όπως είπε, σήμερα δεν επιτρέπεται αναχρηματοδότηση μέσω των υφιστάμενων εργαλείων και αυτό, όπως είπε, πρέπει να αλλάξει.

Έρευνα της ΕτΕ κατέδειξε ότι το δυναμικό κομμάτι των ΜμΕ, που εκτιμάται πως είναι το 12% του συνόλου, πραγματοποιεί κύκλο εργασιών κοντά στα 10 δισ. ευρώ ήτοι το 5% του ΑΕΠ, και πιέζεται ασφυκτικά από τα αυξημένα επιτόκια. Αυτό το δυναμικό κομμάτι αξίζει να διασωθεί, είπε ο κ. Ζαννιάς και αυτός ο στόχος, όπως υποστήριξε ο ίδιος, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της επέκτασης χρήσης των κονδυλίων ΕΣΠΑ για αναχρηματοδότηση.

Σημείωσε ότι παρά τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η περιορισμένη χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί πιεστικό πρόβλημα για το 34% των ελληνικών ΜμΕ όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι στο 17%, ενώ πολλές ελληνικές ΜμΕ δεν κάνουν ούτε καν αίτηση από τον φόβο της απόρριψης.

Ο κ. Ζαννιάς αναφέρθηκε και στην «ψαλίδα» των επιτοκίων με τα οποία σήμερα δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τις χώρες της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα τα χρηματοδοτικά έξοδα των ελληνικών επιχειρήσεων από 3% που ήταν το 2007, είναι σήμερα στο 5% όταν στην Ευρωζώνη έχει παραμείνει το 2%.

Τέλος, ο Μ. Σχοινάς, διευθυντής επικεφαλής γραφείου Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ECFIN) της ΕΕ, σημείωσε ότι η νέα ελληνική οικονομία θα χρειαστεί και νέες διαρθρωτικές προτεραιότητας. Εκτίμησε ότι δεν θα πιάσουν τόπο οι χρηματοδοτήσεις αν δεν φτιαχτεί νέο ρυθμιστικό περιβάλλον στη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα χρειαστούν και νέες δεξιότητες στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στη ρευστότητα ανέφερε ότι πρέπει να τη βγάλουμε από το παραδοσιακό μοντέλο και να βρούμε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ