Σε θρίλερ εξελίσσεται η ιστορία με το εξαφανισμένο Boeing 777 της Malaisia Airlines, του οποίου τα ίχνη χάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και δύο ώρες αφότου είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο. Το απόγευμα τη ς ίδιας ημέρας αεροσκάφη εντόπισαν πετρελαιοκηλίδες ανοιχτά του Βιετνάμ οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν δημιουργηθεί από ενδεχόμενη συντριβή του αεροσκάφους με τους 293 επιβαίνοντες στη θάλασσα. Αργά το απόγευμα το θρίλερ του χαμένου αεροπλάνου πήρε νέα διάσταση, καθώς μετά τη διασταύρωση των στοιχείων των επιβαινόντων διαπιστώθηκε ότι δύο από αυτούς είχαν επιβιβαστεί χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, γεγονός που πυροδότησε σενάρια περί ενδεχόμενης αεροπειρατείας ή και τρομοκρατικού χτυπήματος.
Το χρονικό της εξαφάνισης
Το αεροπλάνο με τους 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος που απογειώθηκε στις 00:21 του Σαββάτου από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, χάθηκε από τα ραντάρ δύο ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 02:40.
Η Κίνα ενημέρωσε με οκτώ ώρες καθυστέρηση ότι ο πύργος ελέγχου έχει χάσει επαφή με το αεροσκάφος, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τις πιθανότητας ανεύρεσης, σε περίπτωση που υπήρχαν, επιζώντων.
Από τη στιγμή που το Πεκίνο έδωσε σήμα ότι το αεροσκάφος αγνοείτο, ξεκίνησε μια συντονισμένη προσπάθεια ερευνών σε συνεργασία Κίνας, Μαλαισίας, Σιγκαπούρης, Βιετνάμ και Φιλιππίνων.
Πετρελαιοκηλίδες ανοιχτά του Βιετνάμ, ένδειξη ότι το αεροσκάφος συνετρίβη
Το απόγευμα του Σαββάτου πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών του Βιετνάμ, εντόπισαν στα ανοιχτά και συγκεκριμένα σε θαλάσσια περιοχή νοτίως του Βιετνάμ δύο πετρελαιοκηλίδες οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί σε ενδεχόμενη συντριβή του αεροσκάφους στη θάλασσα.
Το θρίλερ με τα κλεμμένα διαβατήρια «φούντωσε» σενάρια περί αεροπειρατίας ή και τρομοκρατικού χτυπήματος
Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων της λίστας των επιβαινόντων, προέκυψε ότι δύο από αυτούς είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος με πλαστά διαβατήρια. Τα κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα ανήκουν σε έναν Αυστριακό και έναν Ιταλό. Την είδηση επιβεβαίωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών αλλά και ο πατέρας του Ιταλού ο οποίος κάνει διακοπές στην Ταϊλάνδη.
Το γεγονός αυτό, η επιβίβαση δηλαδή στο αεροπλάνο δύο ατόμων με κλεμμένα διαβατήρια, κάτι το οποίο συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια, πόσω μάλλον το να επιβιβάζονται στο ίδιο αεροσκάφος δύο άτομα με ξένα ταξιδιωτικά έγγραφα, φούντωσε τα σενάρια περί ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα ή και αεροπειρατεία. Το γεγονός ότι εξετάζεται και αυτό το σενάριο επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας: «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα», είπε.
Τα σενάρια περί τρομοκρατίας εξετάζουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αποκάλυψε άνδρας των μυστικών υπηρεσιών στο CNN.
Οι αρχές της Μαλαισίας ελέγχουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ αλλά κι από εκεί μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι περίεργο. Ομως, στοιχεία που θα βεβαιώνουν πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δεν υπάρχουν ακόμη.
Πάντως, ότι και αν συνέβη έγινε ξαφνικά και πάρα πολύ γρήγορα, αφού ο πιλότος δεν πρόλαβε να στείλει σήμα κινδύνου.
Tα υπόλοιπα σενάρια
Το μόνο σενάριο που αποκλείεται είναι αυτό της κακοκαιρίας, καθώς ο καιρός στην περιοχή εκείνη την ώρα ήταν καλός. Από την άλλη πλευρά δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας μηχανικής βλάβης ή το ανθρώπινο λάθος, αν και το αεροπλάνο ήταν εφοδιασμένο με καύσιμα προκειμένου να πετάει για επιπλέον 2 ώρες μετά την ολοκλήρωση του δρομολογίου του και ο πιλότος ήταν εξαιρετικά έμπειρος.
Ποιος είναι ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους
Ο 53χρονος πιλότος του Μπόινγκ είχε περισσότερες από 18.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του από το 1981 που εντάχθηκε στο δυναμικό των αερογραμμών της Μαλαισίας.
Το αγνοούμενο αεροπλάνο είχε εμπλακεί σε ατύχημα στο έδαφος το 2012
Πάντως το αεροπλάνο, που αγνοείται, είχε εμπλακεί σε ατύχημα τον Αύγουστο του 2012 όταν κατά την τροχοδρόμησή του στο διεθνές αεροδρόμιο της Σαγκάης συγκρούστηκε το φτερό του με την ουρά άλλου αεροσκάφους, χωρίς κανείς να τραυματιστεί.