Ως υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα για τη κατάληξη της αξιολόγησης από την Τρόικα, χαρακτηρίζεται, πλέον, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με αποτέλεσμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών να προαναγγέλλει τη μεταφορά του προβλήματος ενώπιον του Eurogroup της Δευτέρας.Με αυτό το δεδομένο, ο εν λόγω αξιωματούχος παραδέχθηκε ότι «δεν προλαβαίνουμε έως τη Δευτέρα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff levelagreement)», συμπληρώνοντας ότι ζητούμενο είναι μια δήλωση επαρκούς προόδου κι ότι η απόφαση για τη δόση μπορεί να ληφθεί σε τηλεδιάσκεψη ακόμα και την επόμενη ημέρα.
«Δημιουργεί θεσμικό πρόβλημα η εμπλοκή του ΔΝΤ» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι αν και προ πολλού έχει καταστεί σαφές ότι ο μοναδικός υπεύθυνος για τις τράπεζες είναι ο εθνικός επόπτης, δηλαδή η κάθε Κεντρική Τράπεζα, η Τρόικα εμφανίστηκε με κοινή γραμμή ενώπιον της Τράπεζας της Ελλάδας, εκτιμώντας τις κεφαλαιακές ανάγκες στα περίπου 9 δις ευρώ, δηλαδή περίπου 3 δις ευρώ παραπάνω από αυτά που εκτιμά η ΤτΕ. Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η επιδίωξη του ΔΝΤ να μείνει ανοικτή η διαδικασία αξιολόγησης όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών, σχετίζεται με την επιδίωξη του Ταμείου να ενταχθεί στον Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Η συμβιβαστική λύση που θα προτείνει η Αθήνα στο Eurogroup, είναι να μείνουν οι τράπεζες εκτός της διαδικασίας αξιολόγησης έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά stress tests, δηλαδή έως το ερχόμενο Φθινόπωρο. Σε όλο αυτό το διάστημα, η ελληνική πλευρά δεν θα πειράξει τα αδιάθετα κεφάλαια του ΤΧΣ, που υπολογίζονται στα περίπου 14 δις ευρώ, κάτι που σημαίνει πολύ απλά ότι απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το σενάριο της αξιοποίησης αυτών των κεφαλαίων για τη κάλυψη μέρους του χρηματοδοτικού «κενού» του ελληνικού Προγράμματος.
Το δεύτερο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση είναι τα εργασιακά, καθώς η Τρόικα φέρεται να επιμένει σε νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα αλλάζει το ισχύον πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, το οποίο μεταξύ άλλων δίνει τη δυνατότητα βέτο στον υπουργό Εργασίας.
Πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι η Τρόικα ήταν εξαρχής αρνητική και στο νέο ρόλο του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, θεωρώντας ότι τα κριτήρια για τις ομαδικές απολύσεις (π.χ. οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, στοιχεία για τη στελέχωση της, αιτιολόγηση της αναγκαιότητας των απολύσεων, μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών τους) πρέπει να απαλειφθούν, καθώς το πλαίσιο πρέπει να γίνει ευέλικτο.
Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση για τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ μπαίνει σε «αυλάκι», καθώς οι επικεφαλής της Τρόικα δείχνουν να αποδέχονται κάποιες από τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.