Ενα βήμα πριν από την εμφύλια σύγκρουση φαίνεται πως βρίσκεται η Ουκρανία, έπειτα από τα αιματηρά επεισόδια που ξέσπασαν εκ νέου στο Κίεβο, ενώ οι ταραχές γενικεύθηκαν σε όλη τη χώρα από το βράδυ της Τρίτης με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.Η εικόνα της πόλης του Κιέβου είναι χαοτική με φλεγόμενα οδοφράγματα, μολότοφ, δακρυγόνα και πολλή βία να συνθέτουν το σκηνικό του τρόμου, καθώς εντείνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις κατά του προέδρου Γιανουκόβιτς και της φιλοευρωπαϊκής πολιτικής του.
Την ίδια ώρα ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για 25 νεκρούς και για 1.000 τραυματίες.
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Τρίτης, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση για την απομάκρυνση των χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.
Υποστηριζόμενοι από τρία τεθωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού υπό πίεση, εκατοντάδες αστυνομικοί της διαβόητης μονάδας καταστολής Μπερκούτ, προωθήθηκαν προς την πλατεία, προσπερνώντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε μια προσπάθεια να τους σταματήσουν.
Οι αστυνομικοί, νωρίτερα, κάλεσαν με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια «αντιτρομοκρατική επιχείρηση». Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αναγκάσουν σε υποχώρηση τους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή, οι οποίοι απάντησαν εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και κομμάτια από τις σπασμένες πέτρες του πεζοδρομίου. Πολλοί άλλοι στην πλατεία τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.
Μετά τη λήξη του τελεσιγράφου που είχαν απευθύνει οι αρχές στους διαδηλωτές, στελέχη της αντιπολίτευσης προειδοποίησαν το συγκεντρωμένο πλήθος για το τι θα επακολουθούσε και ο πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την πλατεία. Άλλοι καλούσαν τους αστυνομικούς «να μην πυροβολήσουν τους Ουκρανούς».
Γενικεύεται η εξέγερση – Διαδηλωτές καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια σε όλη τη χώρα
Από το βράδυ της Τρίτης τα επεισόδια μεταφέρηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως τη Λβιβ, όπου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης, καθώς και την έδρα της αστυνομίας, όπως ανέφερε ένα δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.
Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα, περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά και την έδρα της αστυνομίας.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και σε πολλές άλλες πόλεις όπου χιλιάδες πολίτες βγαίνουν στους δρόμους και επιτίθενται σε κυβερνητικά κτίρια.
Διάγγελμα Γιανούκοβιτς: Φταίει η αντιπολίτευση, προσπαθεί να πάρει την εξουσία
Στο διάγγελμά του προς το έθνος, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους «ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα» πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία».
»Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως» τόνισε ο Γιανουκόβιτς και πρόσθεσε: «Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες». Ο Ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια» με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ζητάει από τη Δύση να παρέμβει
Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία. «Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές δια της βίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό» και εξελίσσεται σε «αιματοβαμμένο πρόεδρο».
Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς «ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους ώστε να μην εμπλακούν στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην πόλη, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Οι Ευρωπαίοι απειλούν – Οι Ρώσοι στέλνουν 1,5 δισ. ευρώ στον Γιανουκόβιτς
Ηδη, από το απόγευμα της Τρίτης, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, είχε δηλώσει πολύ προβληματισμένη από την κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο.
«Είμαι πολύ προβληματισμένη από την ανησυχητική κλιμάκωση στο Κίεβο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της. «Καταδικάζω κάθε χρήση βίας. Καλώ τις ουκρανικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις αιτίες της κρίσης», τόνισε με νόημα.
Μάλιστα, από την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν αποκλείουν να υπάρξουν και κυρώσεις στην Ουκρανία εάν δεν σταματήσει η βία στη χώρα.Αξιωματούχοι τόσο της ΕΕ, όσο και κρατών – μελών της καλούν σε αυτοσυγκράτηση, ενώ αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς θα πρέπει να αποχωρήσει και να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ενότητας.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χορηγήσει στην Ουκρανία μια νέα ένεση ρευστότητας ύψους 1,5 δισ. ευρώ με στόχο να στηρίξει την οικονομία της χώρας και για να ενισχύσει τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, που εδώ και 12 εβδομάδες είναι αντιμέτωπος με τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
Με την αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των συμμάχων της, να πιέζει ασφυκτικά τον Γιανουκόβιτς για να επιτρέψει να σχηματιστεί μια ανεξάρτητη κυβέρνηση, το Κρεμλίνο είχε υπαινιχθεί ότι ένα συμφωνημένο δάνειο ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάγωνε, εκτός εάν εκείνος σχημάτιζε μία κυβέρνηση αποδεκτή για τη Μόσχα. Ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ και η κυβέρνησή του παραιτήθηκαν πριν από τρεις εβδομάδες σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν την οργή των διαδηλωτών.
Ενόψει, ωστόσο, μιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι προοπτικές για μια νέα κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα αγοράσει από την Ουκρανία κρατικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ ύψους 2 δισεκ. δολαρίων έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Ερωτηθείς για το ύψος και το χρονοδιάγραμμα της καταβολής μιας νέας δόσης βοήθειας, ο υπουργός απάντησε, όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης: «Αυτήν την εβδομάδα, (θα χορηγηθεί ένα ποσό που θα ανέρχεται σε) 2 δισεκατομμύρια δολάρια».
Μία πηγή της ουκρανικής κυβέρνησης είπε ότι τα χρήματα από τη Ρωσία αναμένεται να είναι διαθέσιμα την Τετάρτη.
Η Μόσχα συνήψε μια συμφωνία τον Δεκέμβριο με το Κίεβο για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης, και έχει ήδη εκταμιεύσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του Δεκέμβρη.
Η ένταση, ωστόσο, παραμένει στα ύψη καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ουκρανό πρόεδρο και τους συμμάχους του ότι καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις που θα τον οδηγήσουν να απεμπολήσει τις «δικτατορικές» εξουσίες του, όπως τις χαρακτηρίζουν.
«Οι πολίτες επιθυμούν την πλήρη επανεκκίνηση του συστήματος, αυτό είναι το κύριο» δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχος, ένας εκ των τριών σημαντικότερων ηγετών της αντιπολίτευσης, που ασκούν πιέσεις για την επιστροφή σε ένα παλιό Σύνταγμα που θα αφαιρέσει τον έλεγχο της κυβέρνησης και της δικαστικής εξουσίας από τον πρόεδρο.