Στο περιβαλλοντικό αντίκτυπο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, εστιάζουν οι οικολογικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι τα Ολυμπιακά έργα προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή στο φυσικό χώρο της Ρωσίας.
Μπορεί η κυβέρνηση Πούτιν να ισχυρίζεται ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι συμβάλλουν στη βελτίωση του περιβάλλοντος στην περιοχή, ωστόσο οι οικολογικές οργανώσεις «αδειάζουν» το Ρώσο πρόεδρο, υποστηρίζοντας πως τα τεράστια έργα υποδομών για τους αγώνες, προκάλεσαν μη αναστρέψιμη καταστροφή.
Συγκεκριμένα, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δηλώσει ότι «το περιβάλλον έχει γίνει έως και τέσσερις φορές καλύτερο» οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι «πράσινες» δεσμεύσεις των Ολυμπιακών έργων δεν τηρήθηκαν: αφού καταγράφηκε παράνομη απόρριψη αποβλήτων και ανέγερση υποδομών που εμποδίζουν τη μετανάστευση ζώων και περιορίζουν την πρόσβαση του ντόπιου πληθυσμού στο πόσιμο νερό, υποβαθμίζοντας έτσι γενικά τη ζωή για πολλούς κατοίκους του Σότσι.
Μάλιστα, οι περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι μόνο η κατασκευή του ολυμπιακού χωριού επηρέασε αρνητικά πάνω από 8.000 στρέμματα του Εθνικού Πάρκου Σότσι, το οποίο θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, προστατευμένο από τον ΟΗΕ.
Ο ζωολόγος και μέλος του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος του Βορείου Καυκάσου, Σούρεν Γκαζαριάν, δήλωσε στο TIME πως το πιο επικίνδυνο και σημαντικότερο θέμα σε ό,τι αφορά την καταστροφή είναι ότι χάθηκε η βιοποικιλότητα στην περιοχή, αφού καταστράφηκαν -εντελώς- τμήματα του εθνικού πάρκου, που φιλοξενούσαν τη μεγαλύτερη ποικιλία φυτών και ζώων στη Ρωσία.
Οσο για τη δενδροφύτευση που υπόσχεται η Ολυμπιακή Επιτροπή, προκειμένου να καθησυχάσει τα πνεύματα, ο Γκαζαριάν απαντάει ότι η δενδροφύτευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια ενός περίπλοκου οικοσυστήματος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εδώ πρόκειται για οικοσυστήματα και όχι για ένα παιχνίδι που μπορεί κανείς να το διαλύσει και να το ξαναφτιάξει».