Πολύ μακριά από τις απειλές ότι θα σκίσει το Μνημόνιο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από τη Ρώμη απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, για το ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει αν εκλεγεί πρωθυπουργός, απάντησε «θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου Μνημονίου».
«Θα είναι η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα αλλά και όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας, παράλληλα, πως πως η λύση στην κρίση δεν είναι να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ.«Η διέξοδος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το ενιαίο νόμισμα. Εργαζόμαστε, αντιθέτως, για ένα νέο κοινωνικό σύμβολο της ηπείρου μας, για την απασχόληση και την ανάπτυξη» είπε χαρακτηριστικά.
Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται και στην ιταλική πολιτική σκηνή και το τι θα κάνει ξανά ως πρωθυπουργός: «Ξέρω πως ο Ρέντσι φαίνεται να αποδέχεται τις σημερινές ισορροπίες της Ευρώπης, ενώ τον Γκρίλο δείχνει να μην τον απασχολούν. Απαντήσεις που θεωρώ λανθασμένες. Δεν θα διστάσω να τους ζητήσω, όμως, ένα χέρι βοήθειας αν ως Έλληνας πρωθυπουργός τεθώ επικεφαλής μιας σκληρής διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης στην ΕΕ, για λογαριασμό όλης της νότιας Ευρώπης».
«Η γραμμή της Μέρκελ φέρνει μόνο φτώχεια, για να την νικήσω αναζητώ συμμάχους στην Ιταλία», δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και σημειώνει πως «είμαι ο ανταγωνιστής της Ευρώπης των αγορών και των κοινωνικών ανισοτήτων. Είμαστε όμως και η μόνη ελπίδα για την αλληλέγγυα Ευρώπη, των λαών, της Δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας».«Στην Αθήνα γυρνάς στους δρόμους και βλέπεις καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια»
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ξανά «μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος με αναφορά σε εκείνη του 1953 που διέγραψε μεγάλο μέρος του χρέους της Γερμανίας δίνοντάς της την αναγκαία ώθηση για το οικονομικό θαύμα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να λειτουργεί ως μια πραγματική κεντρική τράπεζα, σαν την αμερικανική, που να δανείζει χρήματα στα κράτη και όχι στις τράπεζες. Και στη συνέχεια να θεσπίσει κανόνες που να χωρίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες από εκείνες των τραπεζών».
«Η ιταλική "λίστα Τσίπρας" πρέπει να συγκροτηθεί από τη βάση, από τα διάφορα κινήματα, την κοινωνία των πολιτών, τους διανοούμενους. Οι διαφορές πρέπει να μπουν στην άκρη, να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω για να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, μαζί».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το κόστος τής μέχρι τώρα «θεραπείας» της Ελλάδας, είναι «μια καταστροφή χωρίς προηγούμενο», «με την ανεργία στο 30% και το 35% του πληθυσμού στο όριο της φτώχειας».
«Εκλεισαν νοσοκομεία, συνενώθηκαν σχολεία και στην Αθήνα γυρνάς στους δρόμους και βλέπεις καλοντυμένους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα. Το δε ΑΕΠ, όπως λέει ο ΟΟΣΑ, θα συνεχίσει να μειώνεται», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε αναφερόμενος στη Χρυσή Αυγή: «Είναι πολιτικό προϊόν του φιλελευθερισμού. Από το 0,3% έφτασε στο 7% στα χρόνια της λιτότητας, υποθάλπει θυμό και αγανάκτηση αλλά προς του ασθενέστερους, προς τους μετανάστες, διότι είναι ένας δήθεν, ένας ψεύτικος εχθρός του συστήματος».