Νάντια Κομανέτσι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ [εικόνες] - iefimerida.gr

Νάντια Κομανέτσι, η μικρή κομμουνίστρια που δεν χαμογελούσε ποτέ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ετσι ονομάζεται το βιβλίο της Γαλλο-ρουμάνας Lola Lafon που «ψάχνει» την Ρουμανία του Τσαουσέσκου, βιογραφεί την αθλήτρια-φαινόμενο, περιγράφει το σιδηρούν παραπέτασμα στο χαμόγελό της και μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τι κάνει σήμερα η Νάντια Κομανέτσι.


Η Lola Lafon σκαλίζει τις αναμνήσεις μας και ξαναφέρνει στην επιφάνεια την νεαρή γυμνάστρια που τρέλανε τα μηχανάκια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Μόντρεαλ το 1976 με τις επιδόσεις της. Η νεαρή, τότε, Νάντια, το «τέλειο 10» όπως την αποκαλούσαν, έκανε τους δυτικούς να ανακαλύψουν την άγνωστη Ρουμανία, κλειδωμένη πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα του κομμουνισμού.
Προϊον ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος, η Κομανέντσι, γοητεύει τη Δύση. Η συγγραφέας παρακολουθεί την ιστορία της -και μαζί την ιστορία της κομμουνιστικής Ρουμανίας- από το Βουκουρέστι στο Μαϊάμι, από το 1970 ως τον χειμώνα του 1989 και περιγράφει το ανδρόγυνο σώμα της νεαρής Ρουμάνας που σάρωσε τα βραβεία.
Συνολικά, η Κομανέτσι σημείωσε εφτά 10άρια και κατέκτησε 3 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο, γινόμενη η νέα μεγάλη δύναμη της ενόργανης γυμναστικής, παρά το νεαρό της ηλικίας της. Στα 14 της χρόνια, γινόταν η νεαρότερη Ρουμάνα αθλήτρια που κατακτούσε τίτλο στους Ολυμπιακούς και ταυτόχρονα η νεαρότερη Ολυμπιονίκης του κόσμου.


Τι απέγινε η Κομανέντσι μετά τον θρίαμβο

Τα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 1976 ήταν δύσκολα για την Κομανέτσι. Οι γονείς της πήραν διαζύγιο, την ίδια ώρα που η ρουμανική ομοσπονδία αθλητισμού θα τη χώριζε από τον πολυαγαπημένο της προπονητή Καρόλι, αναγκάζοντάς τη να δουλεύει πλέον με νέο δάσκαλο. Αναστατωμένη από τις βίαιες αλλαγές στη ζωή της, η έφηβη Νάντια καταπίνει χλωρίνη για να τραβήξει την προσοχή. Απέλπιδα κίνηση που πετυχαίνει ωστόσο τον σκοπό της: το καθεστώς θα της επιτρέψει να προπονείται και πάλι με τον Καρόλι.

Σχέση με τον γιο του Τσαουσέσκου

Το 1979, σειρά έχει το ερωτικό σκάνδαλο, όταν φέρεται να συνδέθηκε ερωτικά με τον γιο του Ρουμάνου δικτάτορα Τσαουσέσκου. Αντικατοπτρίζοντας τα πάνω-κάτω της ζωής της αυτή την περίοδο, οι επιδόσεις της δεν ήταν σταθερές, την ώρα που άλλαξε και ο σωματότυπός της: πήρε μερικούς πόντους ύψος, την ώρα που τα κιλά της αυξήθηκαν.

Η αθλήτρια φυγαδεύεται

Η κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητάς της και το κλίμα φόβου όπου ζούσε, παρά τη ζηλευτή της φήμη, θα την έκαναν προοδευτικά να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο φυγής της. Έτσι και θα γίνει στα τέλη του 1989, με την 27χρονη πλέον Νάντια να βρίσκει τρόπο να εγκαταλείπει τη χώρα: γνωρίζει τον ρουμανικής καταγωγής Κονσταντίν Παναΐτ, που κατοικούσε στη Φλόριντα των ΗΠΑ και βοηθούσε Ρουμάνους να αυτομολήσουν στον Νέο Κόσμο. Αυτή και πέντε ακόμη πρόσφυγες θα περιπλανιόνταν στον τσουχτερό ρουμανικό χειμώνα μέχρι να φτάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία. Οι συνοριακοί φύλακες θα την αναγνώριζαν μεμιάς, θα της επέτρεπαν ωστόσο να συνεχίζει τη φυγή της, με την ομάδα να φτάνει τελικά στα σύνορα με την Αυστρία και να βρίσκει άσυλο στην Αμερικανική Πρεσβεία. Σύντομα θα επιβιβάζονταν σε αεροπλάνο για τη Νέα Υόρκη, όπως γράφει το newsbeast.

Πρόβλημα με τους έρωτες

Η Κομανέτσι ακολούθησε τον Στέφου στο Μόντρεαλ, όπου διέμενε με την οικογένειά του, και κατάφερε να ξαναβρεί τη φόρμα της. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχτιζε μια νέα ζωή, προωθώντας αθλητικό εξοπλισμό και οργώνοντας τη χώρα κάνοντας επιδείξεις, κι όταν ο Στέφου θα σκοτωνόταν σε ατύχημα η Νάντια θα μετακόμιζε στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, ακολουθώντας τον πρώην αθλητή και καλό της φίλο από τους Ολυμπιακούς του '76, Μπαρτ Κόνερ.

Οι δυο τους θα συνδεθούν ερωτικά λίγο αργότερα και θα συμμετέχουν σε γυμναστικές επιδείξεις σε όλη τη χώρα, με την Κομανέτσι να απασχολείται ταυτοχρόνως και στην αθλητική ακαδημία του δεσμού της.
Στην Αμερική οριστικά η Κομανέντσι

Παράλληλα με τη διδασκαλία και τις επιδείξεις, η Κομανέτσι θα υπογράψει πολυάριθμα διαφημιστικά συμβόλαια. Το 1994, κατά τη διάρκεια ταξιδιού του ζεύγους στο Άμστερνταμ, ο Κόνερ θα την έκανε πρόταση γάμου, με τη λαμπρή τελετή να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 1996 στο Βουκουρέστι και το περιοδικό Sports Illustrated να την αποκαλεί «την εκδοχή του βασιλικού γάμου στον κόσμο των σπορ». Η δημοκρατική κυβέρνηση της Ρουμανίας της συμπεριφέρθηκε πλέον σαν βασίλισσα, δίνοντάς της ακόμα και την προεδρική κατοικία για τις ανάγκες της γαμήλιας τελετής. Στις 3 Ιουνίου 2006, θα ερχόταν στον κόσμο και ο γιος της, Ντίλαν Πιλ Κόνερ, με την ευτυχία να ολοκληρώνεται για την Κομανέτσι...
Σήμερα, συνεχίζει να ταξιδεύει με τον σύζυγό της στην Αμερική και τον κόσμο, μεταφέροντας το μήνυμα του Ολυμπισμού και των ιδεωδών του αθλητισμού, την ώρα που προωθεί προϊόντα αθλητισμού και συσκευές γυμναστικής. Λειτουργεί ταυτόχρονα και ως «πρεσβευτής» των σχέσεων Ρουμανίας-Αμερικής, με τη γενέτειρά της να την έχει τιμήσει δεόντως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού.


«Καμία στιγμή δεν σκέφτηκα να επικοινωνήσω με την Κομανέντσι. Αυτό το μυθιστόρημα είναι ένα ονειρικό αφήγημα και όχι η βιογραφία της. Σταμάτησα στο 1990 γιατί μετά έρχεται η πραγματικότητα, η πραγματική ζωή και ιστορία, η οποία της ανήκει.Εγώ προσπαθώ να διηγηθώ το τέλος μιας εποχής και το τέλος μιας καριέρας που βρίσκει μπροστά της, έναν τοίχο και καταρρέει» δηλώνει η συγγραφέας.

Η Κομανέτσι σήμερα, εντελώς, αμερικάνα, με μπότοξ και πλαστικό στήθος:

Η Κομανέτσι και η συγγραφέας:

Το γαλλικό Slate που φιλοξενεί συνέντευξη της Lola Lafont θυμίζει ότι η Νάντια Κομανέντσι «απογειώθηκε» στη δεκαετία του '70, όταν το παιδικό σώμα έκανε τους Αμερικανούς να φαντασιώνονται. Θυμίζει ότι σε ηλικία 13 ετών η Brooke Shields έπαιζε την πόρνη στην ταινία La Petite του Λουί Μαλ και έκανε εξώφυλλο σε περιοδικό, γυμνή και τραγικά βαμμένη. Η πολύ νεαρή επίσης Jodie Foster, έκανε την πόρνη στην κάμερα του Μάρτιν Σκορτσέζε στην ταινία ο Ταξιτζής με τον Ντε Νίρο. Θέματα που μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι ένα είδος παιδοφιλίας γινόταν απαράδεκτα αποδεκτό την Δύση.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ