Σεισμικές δονήσεις πολλών ρίχτερ έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα για το τεράστιο σκάνδαλο με μίζες που δίνονταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ πλέον, το ζήτημα παίρνει διαστάσεις και εκτός ελληνικών συνόρων.
Ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας, ο οποίος έχει παραδεχθεί την εμπλοκή του στο σκάνδαλο με μίζες εκατομμυρίων, κατά την τετραήμερη απολογία του αποδείχθηκε «βαθύ λαρύγγι» κατονομάζοντας ονόματα εμπλεκομένων επιχειρηματιών, εταιρειών και πολιτικών, αλλά και ολόκληρη τη διαδρομή του μαύρου χρήματος και τις διασυνδέσεις με τη Γερμανία.
Σάλος και εισαγγελικές έρευνες στη Γερμανία – Πανικόβλητες οι ετιαρείες αρνούνται τα πάντα
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το ζήτημα με τα «αμαρτωλά» εξοπλιστικά προγράμματα παίρνει διαστάσεις και στη Γερμανία όπου ήδη οι εταιρείες που φέρονται να εμπλέκονται στο πάρτι με τις μίζες αρνούνται την όποια ανάμειξή τους, ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες.
Στις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα και τις σχετικές έρευνες της εισαγγελίας της Βρέμης αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle.
«Καλές σχέσεις» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στην απολογία του Αντωνίου Κάντα και στην παρουσίαση του τρόπου που εισπράχτηκαν οι μίζες προς διάφορους έλληνες αξιωματούχους για την αγορά αρμάτων μάχης και τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων και άλλων οπλικών συστημάτων.
Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.
«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου "Ποσειδών". Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων».
Πάντως η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο.
Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας. «Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε επ' αυτού ότι δεν „λάδωσε" ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να "λαδώσει" τον Κάντα ή κάποιον άλλον». Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα». Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.
Η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι εδώ και δεκατέσσερα χρόνια αξιόποινη πράξη στη Γερμανία και επισείει αυστηρές ποινές.
Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.
Ο τομέας των εξοπλισμών χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα.
«Έτσι, υποστηρίζεται ότι εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Κι αυτό μολονότι, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένη αλλά και καλά εξοπλισμένη, ενώ δεν είναι σε θέση να αγοράσει περισσότερα υποβρύχια, αεροσκάφη και άρματα μάχης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.
Ξεσπάει «θύελλα» και στην Ελλάδα – Σε απολογία ο Πάνος Ευσταθίου
Ο Αντώνης Κάντας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης απολογίας του στους ανακριτές Μαλλή και Σταυροπούλου αναφέρθηκε σε μίζες από 12 εξοπλιστικά προγράμματα, κατονόμασε 17 άτομα που εμπλέκονται στο «μιζάρισμα», εκ των οποίων πέντε είναι ηχηρά πολιτικά πρόσωπα (κάποια άμεσα, κάποια έμμεσα και κάποια χωρίς ουσιαστικά κανένα ίχνος στοιχείου) και δύο επιχειρηματίες (τον έναν για δυο μίζες τον άλλο εμμέσως).
Μια μόλις ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων ο 83χρονος έμπορος όπλων, Πάνος Ευσταθίου, κλήθηκε σε απολογία ενώπιον των ανακριτών τις 2 Ιανουαρίου.
Για τον Ευσταθίου, ο Αντώνης Κάντας, φέρεται να έχει δηλώσει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατ. ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών, ενώ σύμφωνα με τον συνήγορό του, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο υπέργηρος επιχειρηματίας είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.
Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του '80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.
Κατάθεση για την εμπλοκή του είχε δώσει και ο επιχειρηματίας. Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αντώνης Κάντας ήταν το «νούμερο 3» στην ιεραρχία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου, αλλά και Γιάννου Παπαντωνίου.
Ακης και Σμπώκος σε πρώτο πλάνο – Ψίθυροι και για τον Γιάννο Παπαντωνίου
Κατά την απολογία του ο Αντώνης Κάντας αναφέρθηκε ευθέως στους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησε να βάλει στο κάδρο της ποινικής δικογραφίας και τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου αναφέροντας ότι επέκτεινε τη σύμβαση για τα Kornet αλλά και τα Leopard για τα οποία ο ίδιος ομολογεί υπέρογκη μίζα.
Σε κάποιο άλλο σημείο της απολογίας, σύμφωνα με το capital, του ο Αντώνης Κάντας αναφέρεται σε ένα «σύνθετο, πολύπλοκο και διακομματικό παιχνίδι στο ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων», ενώ αναφέρεται σε ένα περιστατικό «όπου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρηματολογούσε με λεπτομερή στοιχεία υπέρ της προμήθειας των F-16, ενώ ο Μιλτιάδης Εβερτ υπέρ των F-15». Περιγράφοντας γλαφυρά τα όσα συνέβαιναν στο ΥΠΕΘΑ ο κ. Κάντας, με αφορμή αυτά προσέθεσε ότι στους διαδρόμους του υπουργείου «κυκλοφορούσε με μία δόση χιούμορ ότι ο Μητσοτάκης κέρδισε τον Υπουργό, γιατί ο Τσοχατζόπουλος ήταν μαζί με τον Εβερτ υπέρ της προμήθειας των F-15, τα οποία εκπροσωπούσε ο Θωμάς Λιακουνάκος».
Ολα τα ονόματα που ανέφερε στην απολογία του ο Κάντας
- Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας γερμανικής εταιρείας, STN ATLAS, που τον δωροδόκησε για την προμήθεια των υποβρυχίων 214 και τα ASRAD με 1,5 εκατομμύριο.
- Φάνης Λυγινός, Ελβετός τραπεζίτης, που του άνοιξε λογαριασμούς στους οποίους εμβάζονταν οι μίζες.
- Σπύρος Μεταξάς, ο δικηγόρος που του συνέστησε τις offshore.
- Kωνσταντίνος Δαφέρμος, εκπρόσωπος της κατασκευάστριας των kornet εταιρείας KBP.
- Παύλος Νικολαίδης, «πρόεδρος», όπως λέει, «ή αντιπρόεδρος σε κρατική πολεμική βιομηχανία, μάλλον την ΕΒΟ, στενός φίλος και κουμπάρος του Τσοχατζόπουλου, ο οποίος στα τέλη του 2002 μου ζήτησε να του καταβάλω κάποια από τα χρήματα που πήρα από το Δαφέρμο».
- Λάμπρος Μπαρτζώκας, υπάλληλος της κρατικής ρωσικής εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA που τον δωροδόκησε για το αντιαεροπορικό σύστημα OSA AMK .
- Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής WEGMANN, απ΄ τον οποίο επίσης δωροδοκήθηκε.
- Χρήστος Τούμπας, απόστρατος της πολεμικής αεροπορίας, εκπρόσωπος της EMBRAER, από τον οποίο επίσης έλαβε "δωράκι".
- Κωνσταντίνος Μπαλέρμπας ή Μπαλέμπας σύμβουλος της Ericsson που του κατέβαλλε χρήματα για τα ραντάρ ARTHUR.
- Ο κος Κομνόπουλος (δεν αναφέρει το μικρό του όνομα) που τον δωροδόκησε για τα EXOCET του πολεμικού ναυτικού.
- Θωμάς Λιακουνάκος, ιδιοκτήτης της AXON και εκπρόσωπος κατασκευαστριών εταιρειών δύο στενοί συνεργάτες του οι κ.κ Αποστόλου και Αρκουμανέας.
* Εμπλέκει ακόμα τον κο OSWALD, επίσης διαχειριστή των παράνομων πληρωμών του.
Από πού πήρε μίζες ο Κάντας (σε ποιες αναφέρθηκε στην απολογία του):
- Υποβρύχια - Συνολικά 500-600.000 ευρώ.
- Σύστημα κατεύθυνσης και ελέγχου του αντιαεροπορικού βλήματος Stinger Asrad: Περίπου 1.500.000 ευρώ.
- Αντιαρματικοί πύραυλοι ΚΟRNET: Περίπου 3 .000.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 700.000 ευρώ σε μετρητά.
- Αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς OSA AMK: 1.700.000 δολάρια.
- Αυτοκινούμενα πυροβόλα της γερμανικής εταιρείας WEGMANN: Συνολικά 750.000 ευρώ εκ των οποίων 100.000 ευρώ σε μετρητά.
- Αερομεταφερόμενο σύστημα επιτήρησης ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) : Συνολικά 250.000 ευρώ.
- Ραντάρ αντιπυροβολικού ARTHUR: 240.000 ευρώ.
- ΜΙRAGE 200-5: 800.000 ευρώ.
- Πύραυλοι επιφάνειας - επιφανείας σε πυραυλακάτους πολεμικού ναυτικού -EXOCET: Περίπου 400.000 ευρώ.
- LEOPARD 2: 600.000 σε ένα σακ βουαγιάζ μέσα στο γραφείο του.
- Επί κυβερνήσεως Ζολώτα το 1989 -αναβάθμιση αρμάτων Μ48, αμερικανικής προέλευσης με γερμανική τεχνολογία: 1.000.000 ευρώ.
- Από διάφορα προγράμματα που δεν θυμάται -όπως δήλωσε-, «είτε του Θωμά Λιακουνάκου, είτε άλλων εκπροσώπων: 1.000.000 ευρώ».