Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην κυβέρνηση, η επιστολή που έστειλαν χθές το βράδυ στον Ευάγγελο Βενιζέλο βουλευτές και στελέχη του κόμματος εκ των οποίων βουλευτές και πρώην υφυπουργοί: Οι Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ντόλιος, Θάνος Μωραίτης, Γιώργος Πεταλωτής που ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.
Τα στελέχη μιλούν για τις « τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις» που «με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο». Δεν αναφέρουν ωστόσο για ποιες ακριβώς εξελίξεις μιλούν.
Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ
Πρόκειται για την πρώτη δημόσια επίθεση παπανδρεϊκών στο ΠΑΣΟΚ οι οποίοι παρασκηνιακά αμφιβητούν τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αμφισβητούν το δικαίωμά του να αποφασίζει για τις μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες χωρίς διαβούλευση στο εσωτερικό του κόμματος και θέτουν έμμεσα θέμα ηγεσίας.
«Ο Ευ.Βενιζέλος έχει λάβει αποφάσεις για τη στρατηγική του κόμματος, οι οποίες ουδέποτε συζητήθηκαν στο ΠΑΣΟΚ και στα όργανα» αναφέρουν οι «αντάρτες» στις κατ'ιδίαν συζητήσεις.
Αναφέρουν ότι δε ζητούν τίποτα πέρα από το αυτονόητο, που θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού: τη συνεδρίαση των οργάνων και τη λήψη αποφάσεων από αυτό. «Η Κεντρική Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά για να συζητήσει και να λάβει πολιτικές αποφάσεις, εκτός από μια φορά για τυπικούς λόγους εκλογής κάποιων οργάνων. Έχουμε μία προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ, η οποία δεν εγκρίθηκε από πουθενά και δεν έχει καμία νομιμοποίηση από το ΠΑΣΟΚ».
Άλλο στέλεχος από τους υπογράφοντες, αναφέρει ότι δεν μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αποφασίζει μόνος του για το ΠΑΣΟΚ, ερήμην του ΠΑΣΟΚ. «Όσοι απομείναμε ακόμα και όσοι μας αφορά, οφείλουμε και πρέπει να έχουμε λόγο» λέει και ρωτάει:
«Με ποιο δικαίωμα αποφάσισε να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ με τους «58» ο Βενιζέλος; Από πού και ως που φέρεται ως ειλημμένη απόφαση ότι δεν θα κατέβουμε ως ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές;» .Τα ερωτήματα αυτά τα συμμερίζονται αρκετοί και δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν άμεσα απαντήσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Παρόμοιες θέσεις έχουν κι άλλοι, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης και η κίνηση του, ο οποίος σε συζητήσεις αναφέρει και αυτός ότι « είναι απαράδεκτο να κατέβουμε στις ευρωεκλογές και στα ψηφοδέλτιά μας να μην έχουμε τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά τα σύμβολα των ευρωπαίων σοσιαλιστών».
Κινήσεις για αλλαγή ηγεσίας
Υπόγειες κινήσεις γίνονται στο ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησης του Ευάγγελου Βενιζέλου. Δεν είναι λίγα τα στελέχη του κινήματος που θα επιθυμούσαν αλλαγή ηγεσίας πριν τις προσεχείς εκλογές με ταυτόχρονη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την συγκυβέρνηση ώστε να περισωθεί το κόμμα εκλογικά.
Μια σκληρή ομάδα παπανδρεϊκών βουλευτών και στελεχών, παρότι συμμετέχει στα κομματικά όργανα και στις επιτροπές της Βουλής, σχεδιάζει ήδη την επόμενη ημέρα. Ολοι γνωρίζουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δύσκολα θα αποχωριστεί την εξουσία του κόμματος και δεν πρόκειται να παραχωρήσει την ηγετική καρέκλα αμαχητί. «Εξάλλου η εμμονή του να τοποθετηθεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε αυτόν ακριβώς το στόχο», αναφέρει επώνυμος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «να αγκιστρωθεί στη θέση ώστε να μην αμφισβητηθεί εσωκομματικά».
Οι ελπίδες των εσωκομματικών αντιπάλων του Ευάγγελου Βενιζέλου στρέφονται στον Φίλιππο Σαχινίδη, ο οποίος διαθέτει υπουργική προϋπηρεσία και έχει καλή κοινοβουλευτική παρουσία. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν δείχνει προς το παρόν να βιάζεται και κάνει προσεκτικές κινήσεις.
Εσωκομματική μάχη μετά τις ευρωεκλογές
Οι κινήσεις αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου θα ενταθούν μετά τις ευρωεκλογές αφού αναμένεται ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να είναι 4ο ή και 5ο κόμμα. Ενδεχόμενη εκλογική αποδοκιμασία ή βαριά ήττα στις ευρωεκλογές θα κινήσει άμεσα τα αντανακλαστικά του κόμματος και για το ενδεχόμενο αυτό οι επίδοξοι μνηστήρες ετοιμάζονται.
Σε περίπτωση που οι βουλευτικές εκλογές γίνουν πρόωρα πριν τις ευρωεκλογές του Μαίου τότε θεωρείται δύσκολο για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Βενιζέλου να προλάβουν να τον ανατρέψουν αφού η χώρα μας αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο.
Η γιάφκα των παπανδρεϊκων υφυπουργών
Οι βουλευτές-πρώην υφυπουργοί που υπογράφουν αυτή την επιστολή έμμεσης αμφισβήτισης είναι γνωστοί από τις κινήσεις τους στο παρελθόν. Οι κκ. Πεταλωτής, Σαχινίδης, Ντόλιος, Μωραϊτης συμμετείχαν σε ομάδα-κίνηση των υφυπουργών όταν πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Τότε εμφανίζονται ως ηρακλειδείς του παπανδρεϊσμού και προσπαθούσαν να σταματήσουν την άνοδο του Ευάγγελου Βενιζέλου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Μαζί τους εμφανίζονται και άλλοι παπανδρεϊκοί υφυπουργοί ή υπουργοί όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης και ο Γιάννης Δριβελέγκας. Ο τελευταίος είναι σήμερα βουλευτής και αντιπρόεδρος της Βουλής και επειδή έχει «βολευτεί» δεν συνυπέγραψε το κείμενο των 11.
Ο ρόλος Παπανδρέου
Ο Γιώργος Παπανδρέου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και συνομιλεί με όλους τους εσωκομματικούς «αντάρτες». Πιστεύει ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν κατάφερε να στηρίξει εκλογικά το ΠΑΣΟΚ και ότι έχει σχέδια να το μεταλλάξει σε άλλο κόμμα. Ανάμεσα στους δύο άνδρες υπάρχει άβυσσος και είναι βέβαιο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα κινηθεί έντονα παρακσηνιακά προκειμένου να διαφυλάξει το λογότυπο ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του.
Η επιστολή των 11 παπανδρεϊκών προς τον Βενιζέλο
Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2013
Προς τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Σύντροφε Πρόεδρε,
Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την πυκνότητα και τη σοβαρότητά τους, επιβάλλουν τη συζήτησή τους στο κορυφαίο, θεσμικό, συλλογικό, κομματικό όργανο.
Για το λόγο αυτό, ζητάμε να συγκληθεί άμεσα η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή προκειμένου να συζητηθούν όλα τα κρίσιμα και σοβαρά θέματα του Κινήματος και της Χώρας.
Τα μέλη της ΚΠΕ:
Κελεπούρης Ανδρέας
Κίτσιος Βασίλης
Μακρυπίδης Ανδρέας
Μωραΐτης Θάνος
Ντόλιος Γιώργος
Ξεκαλάκης Στέφανος
Όθωνας Μανώλης
Παπαθανάση Αφροδίτη
Πεταλωτής Γιώργος
Σαχινίδης Φίλιππος
Τάτσης Κωνσταντίνος
Καρχιμάκης συμφωνεί διαφωνώντας με τους «11»
Αποστάσεις χωρίς πάντως να διαφωνεί με τον προβληματισμό των «11» σχετικά με την κρισιμότητα των ζητημάτων, στα οποία θεωρεί ότι πρέπει να πάρει θέση το ΠΑΣΟΚ, τηρεί η «Κίνηση των 75».
Ένα από τα θέματα που τίθενται στη σχετική παρέμβαση είναι αυτό της συνεργασίας με τη ΝΔ, με την οποία εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και προτάσσουν την ανάδειξη των διαφορών μεταξύ της στάσης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά και εκείνη του ίδιου του κ. Σαμαρά απέναντι στην εκλεγμένη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό το θέμα έχει σημαντικές εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς ο προβληματισμός που αναπτύσσεται αφορά το κατά πόσο η πολιτική που εφαρμόζει ο κ. Σαμαράς και ο μηδενισμός -όπως πολλοί λένε- του έργου της διετίας 2009-2011 από τον σημερινό πρωθυπουργό, χωρίς καμία ένσταση από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, έχουν συμβάλει στην καθοδική πορεία του Κινήματος, σε δημοσκοπικό, τουλάχιστον, επίπεδο.
Έναντι της συνεργασίας με τη ΝΔ προκρίνεται η προσπάθεια συνεννόησης και «γεφύρωσης» στις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Η «Κίνηση των 75» διατυπώνει τις απόψεις της σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωσή της, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Όσοι βολεύονται με ένα "μικρό" ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η δημοκρατική παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο. Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε, όμως, την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μία εκλεγμένη κυβέρνηση και -ακόμη και όταν εκλέχτηκε- διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ. Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη ΝΔ».
Η «Κίνηση των 75» υποστηρίζει ότι υπήρχαν εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις, οι οποίες, όμως, αποκλείστηκαν, σημειώνοντας: «Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με οικουμενική κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας. Η είσοδος, άλλωστε, του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές».
Για το θέμα αυτό καταλογίζουν μία αντίφαση στον κ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε προτείνει στον κ. Σαμαρά, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το φθινόπωρο του 2011, να οριστεί πρώτα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα συγκεκριμένα θέματα, θέση την οποία θεωρούν σωστή. Προσάπτουν στον πρόεδρο του Κινήματος ότι στην περίπτωση του σχηματισμού τής κυβέρνησης έκανε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή πρώτα συμφώνησε στον σχηματισμό κυβέρνησης και μετά έκανε την όποια διαπραγμάτευση με τον κ. Σαμαρά. Αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ακολούθησε το γερμανικό SPD, προκειμένου να συμμετάσχει στη δημιουργία του «μεγάλου συνασπισμού».
Στην ανακοίνωση της «Κίνησης των 75» προστίθεται: «Οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Όσοι ονειρεύονται μία στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με τη Δεξιά, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η επαναθεμελίωση των σχέσεών του με τους πολίτες και η ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης.
- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.
- Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεών μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει, κυρίως, με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα, πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών».
Σχετικά με τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν ότι έχει προσδιοριστεί για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανακοινωθεί επίσημα.