Τσίπρας: Για να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε από τη χώρα τα ευρώ - iefimerida.gr

Τσίπρας: Για να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε από τη χώρα τα ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χώρα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση δήλωσε από το βήμα της Βουλής στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού του 2014 ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ποτέ η χώρα τα τελευταία 60 χρόνια δεν είχε βρεθεί σε τόσο δεινή θέση όσο βρίσκεται τώρα, το μνημόνιο κατέστρεψε την Ελλάδα και θα μείνει στην Ιστορία ως μία τραγωδία, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «προσπαθώντας να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ κατασχέσατε τα ευρώ και την περιουσία των Ελλήνων». «Επιβάλατε πολιτική που διέλυσε μισθούς, συντάξεις, ανθρώπους» και βάλατε «τη χώρα στη ζώνη του λυκόφωτος», συνέχισε.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για δύο δρόμους: Ο ένας, όπως είπε, είναι καταστροφικός και φαύλος, ενώ ο άλλος είναι ο δρόμος μια ριζικής αλλαγής αλλά και σύγκρουσης με την ταξική αδικία, την κοινωνική αναλγησία, ο δρόμος της σύγκρουσης με την προοπτική που ετοιμάζει η κ. Μέρκελ για τους λαούς της Ε.Ε.

Ο πρώτος δρόμος έχει αποδειχθεί καταστροφικός για την οικονομία. «Βεβαίως, η κυβέρνηση κατάφερε και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, λες και θα μπορούσε κάποιος να μας διώξει. Με πρόσχημα όμως τον στόχο να κρατήσετε την Ελλάδα στο ευρώ, εξαφανίσατε το ευρώ απ' την Ελλάδα...». Σήμερα, ενώ οι πάντες αναγνωρίζουν πως η διάσωση της Ελλάδας απεδείχθη καταστροφή, η κυβέρνηση είναι η μόνη που υποστηρίζει πως η καταστροφή ήταν σωτηρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Υπανιγμοί για κούρεμα καταθέσεων αλά Κύπρο

Εντωμεταξύ αίσθηση προκάλεσε με την ομιλία του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει στην Ελλάδα και ο κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως στην Κύπρο

«Η διενέργεια πλειστηριασμών ακόμα και με την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο των πολιτών, αλλά μόνο τους μπαταχτσήδες, θα υποτιμήσει τα ακίνητα και η αναπροσαρμογή των τιμών θα αναγκάσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια και θα σπεύσουν να βρουν κεφάλαια από την κατακόρυφη πτώση κεφαλαίων τους. Πού θα βρείτε τα λεφτά για τις τράπεζες; Όταν θα ξαναχρειαστούν λεφτά για τις τράπεζες, θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου. Και ο νοών νοείτω...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Οι χρεοκοπημένες τράπεζες θα εξαγοραστούν φθηνά -σαν πουκάμισα αδειανά- από ξένα funds τα οποία σήμερα συνομιλούν με την τρόικα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μαζί με αυτές θα εξαγοραστούν πακέτο τα ενέχυρα. Δεν θα αλλάξουν χέρια τα ακίνητα, αλλά το σύνολο της εθνικής οικονομίας με τον πιο εξευτελιστικό τρόπο. Αυτοί που θα τα πάρουν θα εκβιάζουν τις κυβερνήσεις και το λαό», εξήγησε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Οι πλειστηριασμοί είναι ο δούρειος ίππος για να αλλάξει χέρια η χώρα. Είναι η υπονόμευση και η οριστική κατάλυση της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας μας» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα εκτίμησε ότι «θα σβήσει οριστικά η μεσαία τάξη» και τόνισε ότι «για εμάς οι πλειστηριασμοί και οι ομαδικές απολύσεις είναι κόκκινη γραμμή. Η ανατίναξη της οικονομίας μετά τη διάλυσή της. Σταματήστε κάθε σκέψη για πλειστηριασμούς. Έχουμε καταθέσει τροπολογία με δύο σκέλη για παράταση απαγόρευσης πλειστηριασμών και προστασία κόκκινων δανείων και σας καλούμε να την στηρίξετε».

Το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ

Από κει και πέρα, ο κ. Τσίπρας επισκόπησε το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του κόμματός του, βασιζόμενο σε τρεις πυλώνες: Στη σταθεροποίηση της οικονομίας «με κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα» (με πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων, των παράνομων ενδοομιλικών συναλλαγών, φορολόγηση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, έλεγχο των καταθέσεων εξωτερικού και των off shore εταιρειών), αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με πρόγραμμα που έχει ήδη επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ («νέα σεισάχθεια», κούρεμα στεγαστικών δανείων, προστασία πρώτης κατοικίας, διασφάλιση τροφής και στέγης για όλους, 300 κιλοβατώρες ρεύμα τον μήνα δωρεάν για τις μονογονεϊκές οικογένειες ή οικογένειες με δύο ανέργους κ.ά.), ανοικοδόμηση της παραγωγικής βάσης με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, αξιοποίηση της μη καλλιεργήσιμης δημόσιας γης από συνεταιρισμούς ανέργων.

«Χωρίς εθνική βιομηχανία δεν μπορεί να νοηθεί ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει χαμηλό ενεργειακό κόστος με ρήτρα απασχόλησης και φορολογία στα κέρδη και όχι την παραγωγή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η πενταετία που θα έρθει θα είναι η πενταετία της Αριστεράς και των συμμμάχων της

Παράλληλα, στην τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι το έτος μηδέν για το λαό και για τον τόπο λέγοντας ότι θα ακολουθήσει η πενταετία της Αριστεράς και των συμμάχων της.

«Ο χρόνος που έρχεται είναι ίσως η κρισιμότερη χρονιά στην ιστορία του τόπου. Είναι το έτος μηδέν για τον λαό την οικονομία και τον τόπο. Αφήνουμε πίσω ας μια καταστροφική πενταετία που ανήκει εξ αδιαιρέτου σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η πενταετία που θα έρθει θα είναι της ανάκαμψης και της επανόρθωσης. Θα είναι η πενταετία που θα επουλωθούν οι πληγές των μνημονίων,. Θα είναι η πενταετια της Αριστεράς και των συμμάχων της. Της δικαιοσύνης και της δημιουργικής προοπτικής», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η ανοικοδόμηση και η αναγέννηση του τόπου δεν μπορεί να είανι μόνο ενός κόμματος. Είναι υπόθεση όλων των λαϊκών ζωντανών δυνάμεων. Θέλουμε να ενώσουμε τον λαό που εσείς διαιρείτε. Θέλουμε συστράτευση και δημοκρατία στην θέση του αυταρχισμού. Ο λαός πρέπει να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της σωτηρίας. Δεν δεσμευόμαστε πως θα επιστρέψουμε στις παλιές καλές εποχές. Θα διεξάγουμε όμως την δυσκολότερη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Θα έχουμε μαζί μας όμως όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο που υποφέρει και όλους τους εργαζόμενους της Ευρώπης και των προοδευτικών δυνάμεων. Ολων όσων γνωρίζουν πως η συνέχιση των μνημονίων της Ελλάδας θα σημάνει την διάλυση της Ευρωζώνης. Εμείς θα καταργήσουμε τα Μνημόνια στην Ελλάδα ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας και προοπτικής στην Ευρώπη. Και θα διαπραγματευθούμε μια βιώσιμη λύση για να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους», », πρόσθεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και συνέχισε εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση: «Εμαθα ότι το είπατε και εσείς κ. Στουρνάρα στην Λιμπερασιόν. Σας καλωσορίζουμε στον ρεαλισμό. Το success story είναι φύκια και μεταξωτές κορδέλες. Η λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή: Διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του υπολοίπου και ρήτρα ανάπτυξης. Στα πλαίσια της Συμφωνίας του Λονδίνου που είχε γίνει για την Γερμανία. Και σύντομα η Γερμανία θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς σκελετούς στη ντουλάπα και μια κυβέρνηση που θα δίνει λόγο μόνο στον ελληνικό λαό. Στον επόμενο προϋπολογισμό όποτε και εάν έρθει θα εγγράψουμε και το χρέος του αναγκαστικού δανείου. Τα χρέη τρίτων προς εμάς αφού τα αναγνωρίζετε γιατί δεν τα εγγράφετε; Στο τραπέζι δεν θα μπουν μόνο τα χρέη μας αλλά και τα δικά τους. Αυτό δεν είναι πλεόνασμα, είναι ο Αρμαγεδδών. Θα μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα χωρίς να παίρνουμε από τον φτωχό, αλλά από αυτούς που δεν πληρώνουν, το ΣΔΟΕ θα αναλάβει ενδοομιλικές συναλλαγές, πολυεθνικές και περιπτώσεις φοροαποφυγής. Τι κάνατε με την Λίστα Λαγκάρντ. Τα κουκουλώσατε. Αλλά δεν εισπράξατε ούτε ένα ευρώ. Γιατί; Τι κάνατε με τις 10.000 offshore; Ελέγξατε μόνο 34», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή ΣΥΡΙΖΑ μνημόνιο Αλέξης Τσίπρας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ