Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες σοκ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» της εισαγγελίας Πατρών σχετικά με το Σκαγιοπούλειο Ιδρυμα.Οι καταγγελίες αφορούν σε σεξουαλική κακοποίηση νεαρού τροφίμου, χορήγηση χαπιών προκειμένου να βρίσκονται σε καταστολή παιδιά, αλλά και σωματικής και ψυχολογικής βίας σε βάρος των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, στις καταγγελίες αναφέρεται υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός νεαρού τροφίμου από άλλον τρόφιμο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και από άγνωστο δράστη στη διάρκεια της κατασκήνωσης το καλοκαίρι που πέρασε.
Επιπλέον, η μυστηριώδης καταγγελία αναφέρει, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ότι τα παιδιά γίνονται αποδέκτες σωματικής και ψυχολογικής βίας, ενώ κάποια από αυτά κλείνονται για τιμωρία στην απομόνωση.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η καταγγελία στην πλειονότητα των παιδιών δίνεται καθημερινά ένα χάπι - φάρμακο με τη δικαιολογία ότι είναι διαταραγμένα, προκειμένου να βρίσκονται σε καταστολή, για να μην δημιουργούν προβλήματα, αλλά και η κατηγορία ότι αδέλφια που είναι τρόφιμοι του Σκαγιοπουλείου και που είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τον πατέρα τους, στις γιορτές των Χριστουγέννων, επιστρέφονται στο σπίτι τους, με όποιους κινδύνους μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος των αποφοίτων και εργαζόμενος στο Σκαγιοπούλειο Ιδρυμα κ. Μαστρογιαννόπουλος καταρρίπτει τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντάς τες αβάσιμες.
Οπως δήλωσε στο PatrasTimes.gr αβάσιμη είναι, κατ' αρχήν, η καταγγελία που αναφέρει ότι σε καθημερινή βάση δίνουν φάρμακα στα παιδιά προκειμένου αυτά να βρίσκονται σε καταστολή και να μην δημιουργούν προβλήματα. Ο κ. Μαστρογιαννόπουλος ανέφερε ότι τέτοια φάρμακα παίρνουν 2 με 3 παιδιά μετά από διάγνωση ψυχολόγου και μάλιστα για ένα από τα παιδιά είχε ζητηθεί να νοσηλευθεί στο Αγλαΐα Κυριακού, αλλά η απάντηση από το νοσοκομείο ήταν αρνητική, καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι διαθέσιμο.
Για την καταγγελία σε σεξουαλική κακοποίηση νεαρού τροφίμου από άλλον τρόφιμο μεγαλύτερης ηλικίας ο εκπρόσωπος των αποφοίτων ανέφερε ότι αυτή η αναφορά έγινε πριν από τρία χρόνια, και μάλιστα, παρ' όλο που δεν αποδείχθηκε ποτέ, η διοίκηση απέβαλε το ένα παιδί από το ίδρυμα.
Στη συνέχεια, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος αναφερόμενος σε όσα αναφέρονται για βιασμό από άγνωστο δράστη τροφίμου στη διάρκεια της κατασκήνωσης φέτος το καλοκαίρι, τόνισε ότι η ευθύνη του ιδρύματος σταματά όταν παραδίδει τα παιδιά στην δημόσια κατασκήνωση και από και πέρα η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην διοίκηση της κατασκήνωσης.
Επίσης, ο κ. Μαστρογιαννόπουλος απέρριψε και τα περί απομόνωσης τροφίμων σαν μέσο τιμωρίας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην ψυχολογική πίεση που ασκείται στα παιδιά που φιλοξενούνται στο ίδρυμα από το σάλο που δημιουργήθηκε, και αναρωτήθηκε τι βίωσαν αυτά τα παιδιά που πήγαν σήμερα στο σχολείο και έγιναν, πιθανόν, αποδέκτες σχολίων από συμμαθητές τους.