Υποτίθεται πως το Μνημόνιο θα έφερε την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, ωστόσο στην πράξη κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι έγινε ποτέ αφού η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων αμείβεται πλέον με μισθούς 700-800 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν κάποιοι που αμείβονται με αμοιβές που φτάνουν ακόμα και τα 7.761 ευρώ!Παράλληλα από τα στοιχεία που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υπάρχουν ακόμη και μεταξύ των υπηρεσιών των ίδιων υπουργείων οι μισθολογικές διαφορές φτάνουν τα 1.500 και τα 2.000 ευρώ για υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα.
Οι εξωφρενικοί μισθοί των 7.000 ευρώ
Εντύπωση αλλά και οργή προκαλούν κάποιοι εξωφρενικοί μισθοί οι οποίοι ξεπερνούν ακόμα και τις 7.000 ευρώ. Συγκεκριμένα:
Οι τρελές μισθολογικές διαφορές
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» για παράδειγμα στο υπουργείο Μεταφορών υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που υπηρετούν σε Μετρό, Τραμ και Ηλεκτρικό έχουν μέσες μηνιαίες αποδοχές 2.600 ευρώ. Από την άλλη στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ οι συνάδελφοί τους αμείβονται με μισθούς κοντά στα 1.300 ευρώ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ κοντά στα 1.700 ευρώ.
Στο περιβάλλοντος οι υπάλληλοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης της ΔΕΗ έχουν μισθούς κοντά στα 3.700 ευρώ μεικτά ή 2.100 καθαρά την ώρα που μισθοί για υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στο ίδιο υπουργείο έχουν μέσο όρο τα 930 ευρώ το μήνα.Ποιοι είναι οι μισθοί στο υπουργείο Οικονομικών
Ειδικά για το μικτό μισθολογικό κόστος ανά υπηρεσία και φορέα που βαρύνουν άμεσα με μισθολογικές δαπάνες τον Προϋπολογισμό Εξόδων του υπουργείου Οικονομικών, διαβιβάστηκε πίνακας που δείχνει ότι:
Ο κ. Στουρνάρας αποστέλλει επίσης στη Βουλή και το μικτό μισθολογικό κόστος ανά εποπτευόμενο φορέα που επιχορηγείται από τον Προϋπολογισμό Εξόδων του υπουργείου Οικονομικών ή χορηγεί οικονομικά στοιχεία, παρόλο που δεν επιχορηγείται από τον Προϋπολογισμό του. Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχει το υψηλότερο μέσο μικτό κόστος. Ειδικότερα αναφέρονται: