Για την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα μετά και τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα αλλά και των δύο μελών της Χρυσή Αυγής αναφέρονται σε άρθρο τους οι New York Times, οι οποίοι αναφέρουν πως σε περίπτωση εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Χ.Α. ίσως βγουν πολύ ενισχυμένοι. Μάλιστα στο άρθρο γίνεται λόγος ακόμα και για έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου μετά από δεκαετίες ειρήνης. Το σκηνικό είναι στημένο με τέτοιο τρόπο το οποίο στηρίζει πολλά στο τι θα διαλέξουν να κάνουν οι ηλίθιοι που κρατούν όπλα».
Tο άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος της Καθημερινής Νίκος Κωνσταντάρας, αναφέρεται αρχικά στην δολοφονία των μελών της ΧΑ και επισημαίνεται πως «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλες χώρες και κυρίως δημοκρατίες της Δύσης όπου η δολοφονία δύο απλών μελών ενός σχετικά μικρού κόμματος θα δημιουργούσε σοβαρούς φόβους πολιτικής αστάθειας και εθνικού διχασμού. Ωστόσο έτσι έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στην Ελλάδα καθώς η χώρα μπαίνει στον έκτο χρόνο ύφεσης και τον τρίτο χρόνο του προγράμματος ανάκαμψης το οποίο επιτάσσει πολύ λιτότητα και λίγη ανάπτυξη. Οι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις τρέφονται από την τωρινή μιζέρια και βασίζονται σε βαθιές ιστορικές ρίζες διχασμού».
Στη συνέχεια, οι NYT αναφέρονται και στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και την είσοδο στη Βουλή της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής «με ενοχλητική παρουσία στην πολιτική και την κοινωνία» και υποστηρίζουν:
«Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κερδίσει την υποστήριξη του κόσμου υποσχόμενα πως θα επαναφέρουν όλα όσα έχουν χαθεί στα χρόνια της λιτότητας. Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και οι αυτοδιοικητικές τον Μάιο μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να κερδίσουν περισσότερο έδαφος, αφήνοντας την κυβέρνηση χωρίς στήριξη. Αυτό ίσως να προκαλέσει εθνικές εκλογές οι οποίες εάν επιβεβαιωθούν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής, αλλά παράλληλα θα έχουν ως αποτέλεσμα και ένα αποτέλεσμα το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερο κατακερματισμό, διαίρεση και αστάθεια».
Κλείνοντας, η εφημερίδα αναφέρει πως «με τις δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς να ενισχύονται και να ετοιμάζονται για σύγκρουση και με το Κέντρο να αγωνιά να διατηρηθεί, μπορεί να δούμε αυτό το οποίο μας φαινόταν απίθανο μέχρι πρόσφατα: «έναν νέο γύρο εμφυλίου πολέμου μετά από δεκαετίες ειρήνης και προόδου. Αν και μια στροφή στην πολιτική βία δεν είναι επικείμενο, το σκηνικό είναι στημένο με τέτοιο τρόπο το οποίο στηρίζει πολλά στο τι θα διαλέξουν να κάνουν οι ηλίθιοι που κρατούν όπλα».