Οι «ράμπο» της Κρήτης -Πυροσβέστες διέσχισαν και χαρτογράφησαν 52 δύσβατες κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα - iefimerida.gr

Οι «ράμπο» της Κρήτης -Πυροσβέστες διέσχισαν και χαρτογράφησαν 52 δύσβατες κορυφές πάνω από 2.000 μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πενήντα δυο κορυφές πάνω από 2000 μέτρα υψώνουν περήφανα το ανάστημα τους ατενίζοντας από ψηλά τις χαμηλότερες κορυφές, τους κάμπους και τις ακρογιαλιές της Κρήτης, δημιουργώντας ένα ανάγλυφο που θα ζήλευε και ο καλύτερος γλύπτης.Τα Λευκά όρη καταλαμβάνουν μια τεράστια έκταση στο νομό Χανίων στην Κρήτη, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Σφακίων.

Πανύψηλα και με απότομους γκρεμούς, κακοτράχαλες διαδρομές και πάνω από 15 δύσβατα φαράγγια δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο που ένα μεγάλο μέρος του χρόνου καλύπτεται από χιόνι. Τα Λευκά όρη, κατά γενική ομολογία, διαθέτουν τα δυσκολότερα φαράγγια στην Ευρώπη διότι είναι άνυδρα, με περάσματα που αν δεν τα γνωρίζει άριστα ο ορειβάτης που επιχειρεί να τα διασχίσει κινδυνεύει να πεθάνει από αφυδάτωση αν του τελειώσει το νερό, πράγμα που έχει συμβεί.

Επίσης είναι πρώτα σε διασώσεις σε όλη την Ελλάδα και μετά ακολουθεί ο Όλυμπος.Aιτία είναι το δύσβατο του εδάφους και η εύκολη έλλειψη προσανατολισμού, ιδιαίτερα από τουρίστες που επιχειρούν να τα διασχίσουν χωρίς οδηγό η απαραίτητο εξοπλισμό.

Το 2005, δυο αδέρφια από την Πολωνία βρήκαν φρικτό θάνατο από λειψυδρία στο φαράγγι της Τρυπητής. Τα αδέρφια επιχείρησαν κατάβαση στο άγριο και απότομο αυτό φαράγγι και εγκλωβίστηκαν σε γκρεμό διότι δεν γνώριζαν το μοναδικό πέρασμα για την κάθοδο προς την θάλασσα. Μετά από τέσσερις μέρες αναζήτησης από την Πυροσβεστική, τους εθελοντές ορειβάτες και τμήματα του στρατού βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία νεκροί.

Αυτό το γεγονός κινητοποίησε, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του madeincreta, τρεις πυροσβέστες να επιχειρήσουν, με GPS, καταγραφή και χαρτογράφηση του τεράστιου και αφιλόξενου ορεινού όγκου. Παίρνοντας την άδεια από την υπηρεσία τους και έχοντας την υποστήριξη της, όσον αφορά την μεταφορά, αφιέρωσαν ένα ολόκληρο καλοκαίρι και περπάτησαν τα Λευκά όρη, διέσχισαν τα δύσβατα και απότομα φαράγγια, κοιμήθηκαν σε σπηλιές και σε σκηνές, ξόδεψαν χρήματα από το μειωμένο ήδη μισθό τους, υπερέβαλαν εαυτούς και αψηφώντας τον κίνδυνο και την κούραση κατέγραψαν και χαρτογράφησαν τις διαδρομές.

Πρόκειται για τους Γιώργη Σμπυράκη (πυραγό) και Σταύρο Πλυμάκη (αρχιπυροσβέστη) καθώς επίσης για τον Δημήτρη Μαλινδρέτο (αρχιπυροσβέστη). Για την κοπιαστική αυτή εργασία τιμήθηκαν από την υπηρεσία τους στα Χανιά αλλά η ικανοποίηση τους όπως λέει ο Σταύρος Πλυμάκης ήταν όταν, μετά από αυτή την ενέργεια τους σώθηκε ένα νεαρό ζευγάρι Τσέχων τουριστών που είχε χαθεί επίσης σε μια δύσβατη περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ