Οπως είδαμε προ ολίγων ημερών στους New York Times, ο δημοσιογράφος Thomas Landon, απροκάλυπτα συντάχθηκε με την όψιμη υπερασπιστική γραμμή του προσωρινά κρατούμενου και ποινικά υπόλογου, για υπεξαίρεση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Προφανής επιδίωξη του Λαυρεντιάδη είναι η καθυστέρηση παραπομπής σε δίκη, μέσω της διεύρυνσης της Δικαστικής έρευνας, ώστε να εξαντλήσει τον χρόνο προφυλάκισής του (18μηνο) και να αφεθεί ελεύθερος. Για αυτόν τον σκοπό οι άνθρωποι του Λαυρεντιάδη διεύρυναν την ομάδα πίεσης χρησιμοποιώντας... καλούς και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στο εξωτερικό.
Τι ισχυρίζεται λοιπόν η ομάδα Λαυρεντιάδη; Ότι ευθύνες για την υπεξαίρεση που πραγματοποίησε στην PROTON, έχουν και οι αρχές που του έδωσαν άδεια για την αγορά της τράπεζας, καθώς επίσης και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, που ενάμιση χρόνο πριν του είχε πουλήσει το 33% της PROTON BANK. Διερωτάται ο καλός και... ανιδιοτελής δημοσιογράφος Thomas Landon γιατί έπρεπε να πουλήσει η Τράπεζα Πειραιώς την Proton Bank και να εγκρίνει αυτή την πώληση η διοίκηση της Εποπτικής Αρχής; Γιατί έτσι, κατά την άποψή του, σωζόταν η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία κατά τον δημοσιογράφο ήταν σε δύσκολη κατάσταση και γι' αυτό έπρεπε να πουλήσει το 1/1000 του ενεργητικού της για να σωθεί!!
Δεν περιορίζει όμως ο κ. Thomas Landon την ανιδιοτελή του έρευνα στην υπόθεση Λαυρεντιάδη, διότι όπως φαίνεται έχει διευρυμένο «πελατολόγιο». Γι'αυτό ασχολείται πάντα μέσω της εφημερίδας του και με άλλα θέματα σχετιζόμενα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τις συγχωνεύσεις – εξαγορές, την ανακεφαλαιοποίηση, τα WARRANTS και πάνω στις αναλύσεις του προσπαθεί να ερμηνεύσει τα πράγματα με άξονα την «Πειραιώς». 'Οχι ασφαλώς την «Πειραιώς» σκέτη αλλά πάντα σερβιρισμένη με το σχετικό συνοδευτικό υπονοούμενο, ότι ο Διοικητής της ΤτΕ ήταν μέχρι το 2007, αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο στόχος δηλαδή του Thomas Landon είναι η συνολική αποσταθεροποίηση.
Όπως δείχνει λοιπόν είναι ένας καλός και ανιδιοτελής δημοσιογράφος. Ήθελε, π.χ. προ ολίγων μηνών, με άλλο άρθρο του, να ενημερώσει τους αναγνώστες των N.Y.T για το τι είναι τα warrants και για ποιο λόγο δίδονται στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών. Η απάντηση του κ. Thomas Landon ήταν απλή: «Τα warrants είναι ένα σκάνδαλο και ο λόγος που δόθηκαν ήταν γιατί υπήρχε πιθανότητα να κερδίσει χρήματα μέσω αυτών ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς!! Αυτά σε άρθρο των N.Y.T από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο... Άλλη περίπτωση η διατυπωμένη σε άρθρο των N.Y.T αγωνία του Thomas Landon για το πώς η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το δίκτυο των Κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό, όπως γνωρίζουμε, το διαχειρίστηκε το EUROGROUP, το HFSF, το D.G Comp., οι Κεντρικές Τράπεζες Ελλάδας και Κύπρου καθώς και διεθνείς ελεγκτικές εταιρείες. Η ερευνητική δημοσιογραφία του Thomas Landon, όμως, έχει άλλη άποψη. Δόθηκαν και πάλι κατ' αυτόν στην «Πειραιώς», επειδή το 2007 ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος ήταν αντιπρόεδρός της. Νομίζουμε ότι κάνετε λάθος κύριε Landon. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το δίκτυο των κυπριακών τραπεζών το έδωσαν στην «Πειραιώς» το 2013 τα ευρωπαικά όργανα για να της φορτώσουν δουλειά και να την κουράσουν!!