Επεισοδιακά θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων καθώς καθηγητές, δάσκαλοι και ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στήνουν κοινό απεργιακό μέτωπο. Μόλις λίγα 24-ώρα μετά το πρώτο κουδούνι η ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμπορευθούν μαζί τους, ενώ στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος με την ΟΛΜΕ την Τρίτη αποφάσισε συμπόρευση με τους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι από την ερχόμενη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου θα προχωρήσουν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Η απόφαση των δασκάλων για το αν θα μετέχουν σε κοινό απεργιακό μέτωπο με τους καθηγητές αναμένεται να ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο, όπως σημειώνει το Ethnos.gr, προσανατολίζονται στην κήρυξη 48ωρης απεργίας, στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.
«Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έχει προκηρύξει αγωνιστικές κινητοποιήσεις αναζητεί τη συμπόρευση και σε αυτό συμφωνήσαμε προηγουμένως με τις άλλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, όπως είναι επίσης βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε αγωνιστικά, διεκδικητικά και με κλιμάκωση της προσπάθειας καλώντας σε συσπείρωση όλον τον κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΟΕ Χαράλαμπος Κόκκινος.
Σε κινητοποιήσεις, όμως, θα προχωρήσουν και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων, με τον αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, Νίκο Παΐζη να δηλώνει ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.
Τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις απεργίες καθηγητών βλέπει ο Συμεών Κεδίκογλου
Πολιτική χροιά πίσω από τις απεργίες των εκπαιδευτικών «βλέπει» ο υφυπουργός Παιδείας, Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγορεί ότι «επενδύει στην ένταση, την οξύτητα και την πόλωση».
«Κάποιες δυνάμεις και συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει ένα στρατηγικό αδιέξοδο επενδύει στην ένταση, στην οξύτητα και την πόλωση. Μιλούν με όρους παρελθόντος, αλλά η ελληνική κοινωνία τα έχει βαρεθεί όλα αυτά και τους έχει γυρίσει την πλάτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο υφυπουργός Παιδείας, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε επιστράτευση των καθηγητών ενώ σε ότι αφορά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τόνισε ότι το υπουργείο θα κάνει από την πλευρά του ότι μπορεί για να λειτουργήσουν κανονικά. «Από εκεί και πέρα ρωτήστε την ΟΛΜΕ τι σκοπεύει να κάνει για να κρατήσει τα σχολεία ...κλειστά. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς έχουμε κάνει και με το παραπάνω ότ,ι μπορούμε για να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία», πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Πορεία προς το Σύνταγμα καθηγητών - δασκάλων
Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πανελλαδική συγκέντρωση της ΟΛΜΕ στο Σύνταγμα με αφορμή το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο, το οποίο ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή, αλλά και ενάντια στις διαθεσιμότητες καθηγητών.
Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου άρχισε το απόγευμα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά σήμερα, αφού προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αναβρασμός και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Εικόνα αναταραχής, όμως, υπάρχει και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της επερχόμενης διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών να αναστέλλει τη λειτουργία του από τη Δευτέρα και μέχρι τις 16 του μήνα και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κατέβασε ρολά από σήμερα γεγονός που ουσιαστικά τινάζει στον αέρα και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν και οι διοικητικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων από τις 10 έως 20 του μήνα.
Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το Νέο Λύκειο ανέφερε ότι στο θέμα αξιολόγησης των διοικητικών υπαλλήλων το υπουργείο Παιδείας είναι σε διάλογο με τα πανεπιστήμια διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν αφορά τα τεχνολογικά ιδρύματα.
«Ολοι παροικούμε στην Ιερουσαλήμ. Γνωρίζουμε ότι δύο - τρία πανεπιστήμια έκαναν αθρόες μονιμοποιήσεις. Εμείς δεν ερχόμαστε να ζητήσουμε οριζόντια μέτρα. Αξιοποιούμε το προσωπικό και θα υπάρξει συνεργασία με τα ιδρύματα για να δούμε που υπάρχουν υπεράριθμοι και που υπάρχουν κενά για να τα καλύψουμε», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.