Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου κινητικότητας ανέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Los Angeles Times. O υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνισε πως η Ελλάδα αν θέλει να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, δεν έχει άλλη επιλογή από το αναδιαρθρώσει τον Δημόσιο Τομέα.
Τα σημαντικότερα κομμάτια της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
Οι στατιστικές λένε ότι περίπου 1.000 υπάλληλοι στον ιδιωτικό τομέα χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους από την αρχή της οικονομικής κρίσης το 2009. Τι συμβαίνει στο Δημόσιο;
Ο δημόσιος τομέας έχει μειωθεί σημαντικά. Η κυβέρνηση εφαρμόζει τον κανόνα που λέει πως για κάθε πέντε δημόσιους υπάλληλους που συνταξιοδοτούνται, θα προσλαμβάνεται ένας. Την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί οι συμβασιούχοι. Είμαστε σε καλό δρόμο για να πετύχουμε μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 το 2015.
Σας έχει ζητηθεί να εκτελέσετε κάτι που δεν κατάφεραν, έστω και σε μικρότερη κλίμακα, οι προηγούμενες τρεις κυβερνήσεις, τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι ρεαλιστικός ο στόχος;
Μου ανατέθηκε η θέση προκειμένου να εφαρμόσω τις πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχω αναλάβει το έργο μου με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια πως χάσαμε τον στόχο του Ιουνίου για τη μεταφορά 12.500 υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας. Προκειμένου να επιστρέψουμε στο χρονοδιάγραμμα θα τοποθετήσουμε 4.250 υπαλλήλους σε κινητικότητα το τέλος Ιουλίου κι άλλους 8.250 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Τέλος, άλλοι 12.500 θα μπουν σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013.
Δηλαδή, ασχέτως αν επαναπροσληφθούν κάποιοι, μέχρι το τέλος του χρόνου θα χαθούν 25.000 εργασίας, σωστά;
Δεν είναι αλήθεια αυτό. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα τοποθετηθούν στην κινητικότητα θα υποστούν μείωση μισθού κατά 25% και πριν τοποθετηθούν σε νέα πόστα, θα περάσουν από μια διαδικασία αξιολόγησης που θα θεσπιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μόνο ένα ποσοστό των υπαλλήλων που θα τοποθετηθούν στη διαθεσιμότητα θα απολυθούν.
Πως αυτό το μέτρο καθιστά το Δημόσιο πιο λειτουργικό; Αυτοί οι υπάλληλοι είναι μειωμένης παραγωγικότητας πολιτικές προσλήψεις;
Την περασμένη δεκαετία μίλησα επανειλημμένα για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του δημοσίου, όχι μόνο για να γίνει πιο λειτουργικό, αλλά προωθήσει και τον ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό το μήνυμα είναι ακόμα πιο επίκαιρο σήμερα διότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την οικονομική κρίση προσπαθώντας να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και νέες εργασιακές ευκαιρίες. Η δημιουργία ενός διαφανούς και αξιοκρατικού πλαισίου αξιολόγησης θα συμβάλει στη βελτίωση των ατομικών επιδόσεων, την αύξηση της λογοδοσίας και της αποτελεσματικότητας στη δημόσια διοίκηση.
Εχετε απολυθεί ποτέ;
Εχω βρεθεί ανάμεσα σε δουλειές και ξέρω τι περίεργη περίοδος είναι. Αυτό που είναι πολύ χειρότερο από την απόλυση, είναι να μην μπορείς να βρεις δουλειά. Πάνω από ένα εκατομμύριο Ελληνες είναι σήμερα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Αυτό είναι απαράδεκτο! Εχω αναλάβει το έργο μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης που αποτελεί μιας ζωτικής σημασίας προϋπόθεση για μια ισχυρή οικονομία στον ιδιωτικό τομέα, μια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι ανοικτή, ελεύθερη και ανταγωνιστική. Για να βγούμε από την ύφεση και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη πρέπει να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό συμπεριλαμβάνει και το να θέσουμε τέλος σε ένα μεγάλο Δημόσιο Τομέα, κάτω από τη σκιά της πολιτικής ευνοιοκρατίας. Απλούστατα, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση.
«Το τέρας της γραφειοκρατίας»
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο Reuters ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας.
«Ξέρετε ότι υπογράφω προσωπικά για κάθε μετακίνηση κάθε Ελληνα δημόσιου υπαλλήλου από τη μία υπηρεσία στην άλλη; Πρέπει να την εγκρίνω προσωπικά και πριν από μένα υπάρχουν 14 με 16 διαφορετικές υπογραφές για μία μετακίνηση - απαράδεκτη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη επεσήμανε πως η χώρα έχει αποτύχει επανειλημμένα να αναδιαρθρώσει τον κρατικό μηχανισμό, που πάσχει από διαφθορά και αναξιοκρατικές προσλήψεις. «Στο παρελθόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έβλεπε το δημόσιο όχι ως πάροχο υπηρεσιών, αλλά ως όργανο για να μείνει στην εξουσία. Επομένως, η όλη λογική της πελατειακής πολιτικής και των προνομίων είναι κατά τη γνώμη μου ο βασικός λόγος για τη χρεοκοπία της χώρας», τόνισε και υπογράμμισε την πεποίθησή του πως πολλοί συνειδητοποιούν πλέον ότι αυτό το σύστημα δεν μπορεί να συντηρηθεί.
Τέλος, υπογράμμισε πως κατά ένα τρόπο το υπουργείο σπάει τα ταμπού με τους ελέγχους. «Κάναμε απλά πράγματα, όπως το να στείλουμε ελεγκτές για να διαπιστώσουν εάν προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους. Για πρώτη φορά στέλνουμε το μήνυμα ότι θα κάνουμε ελέγχους - προφανώς δεν μπορούμε να τους ελέγξουμε όλους, αλλά στέλνουμε ένα μήνυμα ότι κάποια πράγματα αλλάζουν. Κατά κάποιο τρόπο σπάμε ένα ταμπού», κατέληξε.