Σε μία κλωστή κρέμεται πλέον η κατάσταση στην Αίγυπτο. Τεθωρακισμένα οχήματα έχουν βγει πλέον στους δρόμους του Καΐρου, στρατιώτες αναπτύσσονται σε γέφυρες και δρόμους, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων ο Μοχάμεντ Μόρσι παραμένει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου πήγε κανονικά όπως τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ της Αιγύπτου, το απόγευμα ο στρατός τον ενημέρωσε πως δεν είναι πλέον πρόεδρος της χώρας.
Το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι Ενοπλες Δυνάμεις στον πρόεδρο της χώρας από τη Δευτέρα εξέπνευσε, με τον ίδιο να εμμένει στη στάση του. Επειτα από την τελευταία του δήλωση, στην οποία επανέλαβε πως δεν παραιτείται και δεν υποχωρεί στις πιέσεις, αλλά είναι υπέρ μίας κυβέρνησης συνασπισμού, ο στρατός βγήκε στους δρόμους.
Πάντως οι Ενοπλες δυνάμεις δεν θα ανακοινώσουν το σχέδιο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης, ρόλο που θα αναλάβουν οι θρησκευτικοί ηγέτες των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών Κοπτών. Το σχέδιο προβλέπει σύντομη περίοδο με προσωρινή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
Τα άρματα και οι στρατιώτες κινούνταν σε κεντρικούς δρόμους κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ήδη έχει απαγορευθεί στον Μόρσι και στους συνεργάτες του η έξοδος από τη χώρα. Σύμβουλός του είχε κάνει από νωρίς λόγο για «πραξικόπημα σε εξέλιξη» και είχε καλέσει τους υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αντισταθούν ειρηνικά.
Με τις εκτεταμένες διαδηλώσεις να συνεχίζονται, οι πολίτες που απαιτούν την παραίτηση του προέδρου υποδέχθηκαν πανηγυρίζοντας τα στρατεύματα. Πολλοί ανέβαιναν στα άρματα και φώναζαν «στρατός και πολίτες μία γροθιά».
Την ίδια ώρα, στρατιώτες που αναπτύσσονταν σε περιοχές που διαδήλωναν υποστηρικτές του Μόρσι πυροβολούσαν στον αέρα για να διαλυθεί το πλήθος και τους φώναζαν «Είμαστε εδώ για την ασφάλειά σας».
Στο μεταξύ ο στρατός τοποθέτησε συρματόπλεγμα και κάγκελα γύρω από το κτίριο στο οποίο βρίσκεται ο Μόρσι και πολλοί στρατιώτες βρίσκονται στο σημείο, προκειμένου να αποτρέψουν εισβολή των υποστηρικτών του στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων δυνάμεων, η παρουσία του στρατού στις περιοχές όπου διαδηλώνουν οι υποστηρικτές του Μόρσι γίνεται για λόγους ασφαλείας και διαψεύδουν ότι επιτίθενται στον κόσμο. «Ο Αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους πολίτες της χώρας», επεσήμαναν.
Νωρίτερα είχε ήδη καταληφθεί από το στρατό τις εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης στο Κάιρο, με τους αξιωματικούς να παρακολουθούν από την αίθουσα σύνταξης το τι μεταδιδόταν μέχρι την εκπνοή του τελεσιγράφου.
Τα τελευταία 24ωρα, στις συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων των διαδηλωτών έχουν χάσει τη ζωή τους 37 άτομα και έχουν τραυματιστεί άλλοι 1.600.
Ανήσυχες οι ΗΠΑ με την κατάσταση
Οι ΗΠΑ είναι «ιδιαίτερα ανήσυχες» για την κατάσταση της Αιγύπτου, όπως ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνοντας αναφορά στις εκτεταμένες διαδηλώσεις και την παρέμβαση του στρατού. «Η κατάσταση παραμένει ρευστή και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είναι σε εξέλιξη ένα πραξικόπημα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι. Λίγο αργότερα πάντως διέψευσαν τα δημοσιεύματα πως οι ΗΠΑ πιέζουν για πρόωρες εκλογές στην Αίγυπτο.
Επικοινωνία Χέιγκελ με τον Σίσι
Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως ο υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, συνομίλησε την Τρίτη με τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Αιγύπτου, στρατηγό Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, σε συνέχεια της επαφής που είχαν την περασμένη εβδομάδα.
Το Πεντάγωνο δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι ειπώθηκε στη συνομιλία, ενώ σε ερώτηση για το γιατί απέκρυψε τις επαφές ως τώρα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας Τζορτζ Λιτλ απάντησε: «Νομίζω πως μπορείτε να αντιληφθείτε τη λεπτή φύση αυτής της κατάστασης και αυτή είναι η ουσία».