Στην Αθήνα φτάνει αύριο το κλιμάκιο της Τρόικα και οι δανειστές θα έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη , με τον φόρο ακινήτων και την «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, να βρίσκονται σε πρώτη θέση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.
Αυτά είναι και τα μεγάλα «αγκάθια» για την έγκριση και εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ. Ήδη οι δανειστές έχουν στείλει το προσχέδιο του μνημονίου το οποίο περιλαμβάνει νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν εισπραχθούν τα αναμενόμενα από τις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, πληρωμή του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων του 2013 σε τέσσερις δόσεις, αντί πέντε που προβλέπονταν αρχικά, αλλά και φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων, και προσλήψεις στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ως προαπαιτούμενη δράση αναφέρεται και η τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Ιουνίου.
Αυτό θα είναι και το σημαντικότερο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με την ελληνική πλευρά να μην έχει έτοιμο το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και, στηριζόμενη στις πολιτικές εξελίξεις και στην αλλαγή υπουργού, να επιδιώκει παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την εκπόνησή του.
Από την τρόικα θεωρούν μείζονος σημασίας την εν λόγω δράση, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ναι μεν την παροχή παράτασης, αλλά αυτή θα συνδέεται με την εκταμίευση μέρους των 8,1 δισ. ευρώ όταν θα υλοποιηθεί το σχέδιο διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης θα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που για φέτος υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και για το 2014 περίπου άλλο 1 δισ. ευρώ. Το κενό αυτό προκύπτει από δύο παράγοντες:
1. Από το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Το αρμόδιο υπουργείο έχει έτοιμο σχέδιο για ευρύτερη χρήση της διαδικασίας του claw back και ένα πακέτο περίπου 20 διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που θα αποδώσουν κυρίως το επόμενο έτος.
2. Από τον τρόπο εφαρμογής του ΕΕΤΑ και την απόδοση των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα θεωρεί ότι εάν καταβληθεί σε πέντε δόσεις θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό κενό κατά 400 εκατ. ευρώ, γιατί η τελευταία υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί μετά τον Φεβρουάριο του 2014. Γι' αυτό πιέζει για την καταβολή του σε 4 δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί την «κατάργηση» της πέμπτης δόσης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Για τις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών η τρόικα εκτιμά πως θα υποαποδώσουν κατά 150-200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη απαντήσει στην τρόικα ότι δεν συμφωνεί με τον υπολογισμό αυτό και το θέμα παραμένει ανοικτό.
Εάν η τρόικα δεν πειστεί από τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, τότε θα ζητήσει τη λήψη νέων μέτρων. Κάτι που αναφέρεται στο προσχέδιο του Μνημονίου ως ενδεχόμενο. Βέβαια, από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι όποιες αποκλίσεις υπάρχουν θα καλυφθούν χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα.
Στα θετικά νέα του προσχεδίου περιλαμβάνονται η παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και η προώθηση του προγράμματος προσλήψεων στο Δημόσιο. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο κείμενο, οι διάσπαρτες φορολογικές απαλλαγές που υπάρχουν σήμερα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν και να δημιουργηθούν «σταθερές» απαλλαγές, που θα ενισχύουν κυρίως τις επενδύσεις.
Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νέο πλαίσιο με μέτρα που, μεταξύ άλλων, θα παρέχουν έκπτωση της επενδυτικής δαπάνης από το φορολογητέο εισόδημα, ενώ οι αποσβέσεις παγίων θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα (ακόμα και στην ίδια χρήση).
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει καθορίσει τις λεπτομέρειες για το σχέδιο προσλήψεων του 2013, ανάλογα με τις ανάγκες που θα θέλει να καλύψει κατά προτεραιότητα.
Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο έλεγχο της τρόικας είχε συμφωνηθεί ότι για τις 4.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν φέτος και τις 11.000 του 2014, θα υπάρξουν και αντίστοιχες προσλήψεις. Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν ελεγκτές στο υπουργείο Οικονομικών.