Πούτιν: Δεν πρόκειται να εκδώσουμε τον Σνόουντεν, ελπίζουμε να φύγει σύντομα - iefimerida.gr

Πούτιν: Δεν πρόκειται να εκδώσουμε τον Σνόουντεν, ελπίζουμε να φύγει σύντομα

Πούτιν: Δεν πρόκειται να εκδώσουμε τον Σνόουντεν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Εντουαρντ Σνόουντεν είναι στη Μόσχα, αλλά δεν έχει περάσει τα ρωσικά σύνορα. Και οι αρχές της χώρας δεν πρόκειται να τον εκδώσουν. Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του από τη Φινλανδία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του για την άφιξη του πρώην συμβούλου της NSA στη χώρα.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε πως ο άνθρωπος που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ βρίσκεται σε μία ζώνη transit στο αεροδρόμιο της Μόσχας, δεν έχει περάσει τα σύνορα και είναι ελεύθερος να πάει όπου θέλει.

Σχολιάζοντας το αίτημα των ΗΠΑ να τον εκδώσουν, ο Πούτιν υπενθύμισε πως δεν υπάρχει σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και για αυτό δεν θα ικανοποιηθεί η απαίτηση των Αμερικανών. Παρόλα αυτά υπογράμμισε πως υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας «δεν συνεργάστηκαν ούτε συνεργάζονται τώρα» με τον Σνόουντεν.

«Ολες οι κατηγορίες όσον αφορά την Ρωσία αποτελούν παραλήρημα και ανοησίες», πρόσθεσε.

Τέλος ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Σνόουντεν θα αποχωρήσει το ταχύτερο δυνατό και πως η στάση του στη Μόσχα δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χώρων.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε τη Ρωσία να δείξει «σύνεση» και να παραδώσει τον Σνόουντεν, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσιγκτον δεν επιζητεί την αντιπαράθεση πάνω στο θέμα αυτό.

Από τη Σαουδική Αραβία ο Κέρι επεσήμανε πως η παράδοσή του είναι θέμα σεβασμού του νόμου. «Δεν επιζητούμε την αντιπαράθεση, δεν δίνουμε εντολές σε κανέναν, μεταφέρουμε απλώς αιτήματα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν γίνεται να είναι πιο φυσιολογική», επέμεινε και υπενθύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει επτά άτομα που ζητούσε η Ρωσία τα δύο τελευταία χρόνια «χωρίς δράματα ή εχθρότητες».

Ο Κέρι αναγνώρισε πως ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ είχε «τεχνικά» δίκιο όσον αφορά το γεγονός ότι δεν υπάρχει συνθήκη έκδοσης μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ αλλά πρόσθεσε πως «ελπίζουμε ότι ως κυρίαρχο κράτος, η Ρωσία δεν θα θεωρούσε ότι είναι προς το συμφέρον της να πάρει το μέρος ενός ατόμου που κατηγορείται ότι παραβίασε τον νόμο σε μια άλλη χώρα».

Ο Λαβρόφ είχε χαρακτηρίσει απαράδεκτες τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον προς τη Μόσχα, αναφέροντας πως η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση ούτε με τον φυγά, ούτε με τα ζητήματά του με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Στο μεταξύ, Λαβρόφ και Κέρι θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Μπρουνέι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ