Στο ραντεβού της Κυριακής θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς τόσο οι ίδιοι όσο και τα επιτελεία τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή όλο το σαββατοκύριακο.
Στο μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν να ληφθούν την Κυριακή οι αποφάσεις, ούτως ώστε να ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα και, ενδεχομένως, να υπάρξει ορκωμοσία την Τρίτη.
Η κυβέρνηση τρέχει με βήμα ταχύ, ενώ, στόχος του Αντώνη Σαμαρά είναι, πρώτον, να στείλει το μήνυμα και σε Ευρώπη και Τρόικα ότι προέχει η πολιτική σταθερότητα και, δεύτερον, να «ξεμπερδεύει» με τις εσωκομματικές διεργασίες πριν το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πλάνο του πρωθυπουργού ήταν να γίνει ο ανασχηματισμός μετά το Συνέδριο, ωστόσο, οι εξελίξεις μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, επέβαλλαν να γίνουν οι αλλαγές ευθύς αμέσως.
Προτεραιότητα οι αντικαταστάτες Ρουπακιώτη και Μανιτάκη – Ακλόνητο το οικονομικό επιτελείο
Οπως όλα δείχνουν ο Γιάννης Στουρνάρας και εν γένει το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών έχουν αφήσει πλήρως ικανοποιημένους τους κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλο και δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές, ενώ, στη ΝΔ εκτιμούν ότι τα υπουργεία που κατείχε μέχρι πρότινος η ΔΗΜΑΡ θα αναλάβουν στελέχη του κόμματος.
Σε πρώτο πλάνο είναι οι αντικαταστάτες των Αντώνη Ρουπακιώτη και Αντώνη Μανιτάκη στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ τα κύρια ονόματα που ακούγονται είναι εκείνα του Χαράλαμπου Αθανασίου και του Μάκη Βορίδη αντίστοιχα.
Ιδιαίτερη προσοχή, πάντως, αναμένεται να δοθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εξαιτίας του κομβικού του ρόλου στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο, ενώ και η Τρόικα δίνει μεγάλη βαρύτητα στον τομέα αυτό. Δεν αποκλείεται να προτιμηθεί και κάποια προσωπικότητα ειδικού βάρους που θα αναλάβει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά και την «καυτή πατάτα» των απολύσεων και μετακινήσεων.
Από τις επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο νέο σχήμα, ακόμη και αν θελήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στελεχών όπως οι Κωστής Χατζηδάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Νίκος Δένδιας, οι περισσότεροι από τους οποίους αναμένεται να κρατήσουν τις θέσεις στα υπουργεία που είχαν αναλάβει.
Οι «κόκκινες κάρτες» και τα νέα υπουργεία
Στον αντίποδα υπάρχουν αρκετά στελέχη από τα οποία ο πρωθυπουργός δείχνει να μην είναι καθόλου ευχαριστημένος και ενδέχεται να αποτελέσουν παρελθόν από το νέο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον απαντήσει θετικά και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρώτοι στη λίστα φέρεται να είναι ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, από τους οποίους έχει πολλά παράπονα ο κ. Σαμαράς, αλλά δεν ικανοποιούν ούτε την Ιπποκράτους.
Δεν αποκλείεται, πάντως, το γεγονός να αυξηθεί και ο αριθμός των υπουργείων, κυρίως, εκείνων στα οποία διαπιστώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να «σπάσουν» τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και από δύο να γίνουν τέσσερα με πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
Το μόνο πρόβλημα σε αυτή την κίνηση είναι πως ήδη έχει δοθεί συγκεκριμένο οργανόγραμμα στην Τρόικα όσον αφορά στις μετακινήσεις υπαλλήλων αυτών των υπουργείων, ενώ οι συζητήσεις με τους δανειστές σε αυτά τα υπουργεία βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Οι προτάσεις της Ιπποκράτους και ο ρόλος Βενιζέλου στη νέα κυβέρνηση
Από την Ιππποκράτους μπορεί να τηρούν σιγή ιχθύος, ωστόσο, ολοένα και δυναμώνει το σενάριο να αναλάβει ρόλο αντιπροέδρου της κυβέρνησης ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν θα πάρει και κάποιο υπουργικό πόστο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αναλάβει, ως αντιπρόεδρος, την επίβλεψη κάποιων υπουργείων, ή να πάρει τη θέση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εξωτερικών, με το βλέμμα στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης η οποία ξεκινάει στις αρχές του 2014.
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι θα συμμετάσχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τουλάχιστον 15 στελέχη, ενώ σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Πάρις Κουκουλόπουλος.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να έχει ήδη εισπράξει αρνητική απάντηση τόσο από τον Κώστα Σκανδαλίδη όσο και από τον Φίλιππο Σαχινίδη, ενώ δεδομένη θεωρείται η παραμονή του Αθανάσιου Τσαυτάρη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .
Αναφορικά με την ΕΡΤ θεωρείται δεδομένο ότι τη θέση υπουργού για τη Ραδιοτηλεόραση θα αναλάβει κάποιος από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς, ωστόσο, να είναι σίγουρο πως θα πρόκειται για μέλος της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Εξάλλου, ο πρόεδρος του κόμματος σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» και συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει επισταμένως την ανάγκη να προταχθεί το εθνικό συμφέρον και όχι οι κομματικές επιδιώξεις και καλεί για μια νέα κυβέρνηση πιο οργανωμένη και με καλύτερη συνεννόηση.
Δυσαρέσκεια Σαμαρά για τον Φώτη Κουβέλη
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» δεν κρύβει την ενόχλησή του για την στάση του Φώτη Κουβέλη τονίζοντας ότι είχαν συμφωνήσει το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε από την κυβέρνηση.
Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για τη στήριξη του Ευάγγελου Βενιζέλου χαρακτηρίζοντάς τον «εταίρο πλήρους ευθύνης».
Καμπανάκι για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ η νέα δημοσκόπηση
Μέσα σε αυτό το κλίμα η δημοσκόπηση της Rass χτυπάει καμπανάκι τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΔΗΜΑΡ, καθώς τα δύο κόμματα καταγράφουν ιστορικά χαμηλό ποσοστό, ενώ μπαίνουν οριακή στη Βουλή.
Αργεί η προγραμματική συμφωνία
Εκείνο, πάντως, που διαρρέεται από το Μαξίμου είναι πως αναφορικά με τη νέα προγραμματική συμφωνία, το γενικό πλαίσιο αναμένεται να τεθεί στις προσεχείς ημέρες, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος μιας και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα τρέχουν και επείγει η εξασφάλιση της επόμενης δόσης.
Οι άξονες στους οποίους θα δοθεί έμφαση είναι τα οικονομικά, τα οποία αναμένεται να είναι σφιχτά και θα χρειαστεί ρεαλισμός για μια συμφωνία, αλλά και τη διοικητική μεταρρύθμιση στην οποία η κυβέρνηση ομολογεί ότι έχει αργήσει χαρακτηριστικά και έχει προκαλέσει τη δυσφορία των δανειστών.