Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που αποκαλύπτει τα λάθη που έγιναν στο χειρισμό της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα έχει προκαλέσει ένα νέο γύρο συζητήσεων επί του θέματος. Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης μιλώντας στο ΣΚΑΪ επεσήμανε πως αν η ελληνική κυβέρνηση είχε κάνει δεκτή την εισήγηση του ΔΝΤ και είχε πιέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση για κούρεμα πολύ πριν από το 2012 -όταν και τελικά έγινε, το χρέος αυτή τη στιγμή θα ήταν βιώσιμο.
Ο κ. Ρουμελιώτης άφησε αιχμές κατά του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Πακακωνσταντίνου.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση καθυστέρησε να πάρει μέτρα για την Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ βοήθησε και με το να δανείσει χρήματα με επιτόκιο 3% όταν της ΕΕ ήταν 5%», είπε ο νυν αντιπρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και συνέχισε: «Το χρέος έπρεπε να είναι βιώσιμο.Το ΔΝΤ πίεσε την Ευρώπη για ελαστικότερους όρους. Η αναδιάρθρωση του χρέους άργησε και γι' αυτό είχαμε τέτοιες υφεσιακές επιπτώσεις στην Ελλάδα. Το ΔΝΤ είχε θέσει από την αρχή το θέμα της αναδιάρθρωσης και είναι ανακριβές να λέει το αντίθετο η ΕΕ. Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη ήταν αυτές που αντέδρασαν στο κούρεμα. Αν το χρέος είχε αναδιαρθρωθεί το αργότερο ως τον Σεπτέμβριο 2010 όπως ζητούσε ο Στρος Καν, τώρα θα υπήρχε η πιθανότητα το χρέος να έχει μπει οριστικά σε μια βιώσιμη τροχιά. Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε στις ξένες (γαλλικές, γερμανικές) τράπεζες χρόνο να απαλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα, μεγάλωσε το πρόβλημα της χώρας μας και δεν βοήθησε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Αν το κούρεμα είχε γίνει τότε με πολύ μικρότερο ποσοστό της τάξης του 25% - 30% το ανώτερο, το χρέος της Ελλαδας θα είχε περιοριστεί στο 79% του ΑΕΠ. Αυτό θα ήταν ανάσα. Θα επέτρεπε στην Ελλάδα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα σε μεγαλύτερο χρόνο και θα αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των αγορών που θα έβλεπαν ότι το χρέος θα ήταν βιώσιμο».
Σχετικά με το πώς θα επηρεάζονταν οι τράπεζες σε περίπτωση που η Ελλάδα είχε ακολουθήσει την πρόταση του ΔΝΤ, ο κ. Ρουμελιώτης είπε: «Βάσει των υπολογισμών οι ελληνικές τράπεζες είχαν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα αξίας 40 δισ. ευρώ. Με την αναδιάρθρωση θα έχαναν 12 δισ. ευρώ. Τότε, όμως, είχαν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και θα απαιτούνταν λιγότερα λεφτά για την ανακεφαλαίωση. Ισως και να μη χρειάζονταν. Οταν τελικά έγινε το κούρεμα έχασαν 27 δισ. ευρώ. Τότε η κατάσταση θα ήταν διαχειρίσιμη».
Σε ερώτηση γιατί η ελληνική κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν επέμεινε και δεν πίεσε την Ευρωζώνη για να γίνει το κούρεμα, ο κ. Ρουμελιώτης άδειασε τους κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου λέγοντας: «Δεν μου δόθηκε πειστική απάντηση από τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Παπακωνσταντίνου. Μου έλεγαν θα δούμε, να κάνουμε επιτροπή να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ε, δεν έγινε τίποτα για 18 μήνες. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει. Αν ήταν σκοπιμότητα δεν το γνωρίζω. Τα αποτελέσματα πάντως, ήταν τραγικά».
Τέλος, για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Ρουμελιώτης επεσήμανε πως ΔΝΤ και ΕΕ στο τέλος θα τα βρουν και θα προχωρήσουν σε μείωση του χρέους «Δεν είναι βιώσιμο το χρέος», είπε και συνέχισε: «Οτι το ΔΝΤ ζητάει νέα απομείωση του χρέους κάτι λέει. Το ΔΝΤ είπε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί έγκαιρα. Θέλουν απάντηση ως το Δεκέμβριο. Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει πολλά στην Ελλάδα και δεν θα την αφήσει να καταρρεύσει επειδή το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Θα γίνει συμβιβασμός. Οσο το συντομότερο, τόσο το καλύτερο. Το τι μορφή θα έχει δεν το ξέρω. Επίσης, θεωρώ πως θα γίνει πολιτική προσπάθεια σύνδεσης του κουρέματος με γερμανικές αποζημιώσεις».