Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε και πάλι το Κοινοβούλιο με αφορμή το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού. Σφοδρή κόντρα με απίστευτους χαρακτηρισμούς από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής του Νίκου Μιχαλολιάκου, Παναγιώτης Ηλιόπουλος ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, ενώ οι υπόλοιποι βουλευτές της Χ.Α. αποχωρώντας από την αίθουσα φώναξαν «Χάιλ Χίτλερ».
Ο κ. Ηλιόπουλος επιτέθηκε κατά του κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «ο μίστερ Αλέξης κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και περιμένει να γίνει πρωθυπουργός». Αμεση ήταν η αντίδραση του αντιπροέδρου της Βουλής Ιωάννη Δραγασάκη, ο οποίος διέταξε την αποβολή του βουλευτή της Χρυσής Αυγής από την αίθουσα της Ολομέλειας, καθώς κρίθηκε ότι ο κ. Ηλιόπουλος χρησιμοποίησε υβριστικές εκφράσεις για τη λειτουργία του θεσμού του κοινοβουλευτικού ελέγχου και το πρόσωπο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής επέμενε και χαρακτήρισε «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανά τους. Ενώ απευθυνόμενος σε αυτούς είπε: «Χειροκροτήστε γίδια». Οταν ο βουλευτής επέμεινε, ο αντιπρόεδρος της Βουλής του ανέγνωσε τις διατάξεις του Κανονισμού για την αποβολή του καλώντας στην αίθουσα το φρούραρχο.
Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής έδωσε το σύνθημα στους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος να αποχωρήσουν από την αίθουσα. Σε εκείνο το σημείο ο κ. Δραγασάκης είπε «φύγετε για να μη σας διώξουμε εμείς με άλλο τρόπο».
Ολος ο διάλογος Δραγασάκη - Ηλιόπουλου
Ηλιόπουλος: Πείτε μου τι είναι προσβλητικό.
- Δραγασάκης: Σας παρακαλώ συνεχίστε με την ερώτησή σας αλλιώς θα εφαρμόσω τον Κανονισμό της Βουλής και θα σας στερήσω τον λόγο και θα σας αποβάλλω.
- Ηλιόπουλος: Το Mr. Alexis είναι προσβλητικό;
- Δραγασάκης: Παρακαλώ τον κ. φρούραχο να έρθει στην αίθουσα, ή θα αναπτύξει ο κ. Ηλιόπουλος την ερώτηση του ή θα του στερήσω τον λόγο.
- Ηλιόπουλος : Τι είναι αυτά που λέτε. Φέρτε τον φρούραχο και όποιον θέλετε.
- Δραγασάκης: Δεν θα συμπεριφέρεστε στη Βουλή σαν συμμορία!
- Ηλιόπουλος: Εσείς και το απόκομμά σας είναι συμμορία... Αντε βρε ξεφτιλισμένοι. Είστε ξεφτίλες. Αν θέλετε να παλέψετε για το Δημοκρατικό τόξο εμείς θα παλέψουμε για το Ελληνικό τόξο. Καθίστε κάτω κ. Πρόεδρε!
- Δραγασάκης: Σας αφαιρώ τον λόγο!
- Ηλιόπουλος: Αφαιρέστε ό,τι θέλετε. Αφαιρέστε τον εαυτό σας από την έδρα.
- Δραγασάκης: Να μην ακούγεται το μικρόφωνό του. Φύγετε για να μη σας διώξω με άλλο τρόπο αφού δεν σέβεστε τον Κανονισμό.
- Ηλιόπουλος: Θα αποδείξουμε πόσο ξεφτίλες είστε. Αλήτες!
- Δραγασάκης: Το προεδρείο επιβάλει τη μομφή κατά του κ. Ηλιόπουλου και την αποβολή από την αίθουσα.
Από την πλευρά της πάντως η Χ.Α. υποστηρίζει πως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονς ήταν αυτός πουφώναξε Χάιλ Χίτλερ. Σε ανακοίνωση της αναφέρει «Καταγγέλλουμε τη νέα, βρώμικη συκοφαντική επίθεση όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης κατά της Χρυσής Αυγής. Η επίμαχη, προβοκατόρικη φράση «Χάιλ Χίτλερ» ειπώθηκε από τον βουλευτή Ζακύνθου του Σύριζα Κοντονή Σταύρο. Απαιτούμε από τα παπαγαλάκια του συστήματος, που συσχέτισαν την Χρυσή Αυγή με την συγκεκριμένη φράση να ανακαλέσουν άμεσα, ειδάλλως θα υποστούν τις νόμιμες συνέπειες για διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντική δυσφήμηση».
Δραγασάκης: Σήμερα η Χρυσή Αυγή δεν προσέβαλε ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά ολόκληρο το Κοινοβούλιο
Αυτονόητη ενέργεια για τον αυτοσεβασμό του Κοινοβουλίου, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Δραγασάκης τα μέτρα που έλαβε σήμερα σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, ο συγκεκριμένος χειρισμός είχε τη στήριξη του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη.
«Σήμερα στη Βουλή, δεν είχαμε κάποια διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Είχαμε μια προσβολή του Κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή. Προσωπικά, δεν θεωρώ ότι ο φασισμός αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν» δήλωσε ο κ. Δραγασάκης.
Για την ενεργοποίηση των πειθαρχικών μέτρων σε βάρος του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι έπραξε το αυτονόητο. «Ως προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα».
«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου και να ευχαριστήσω όλους τους παρόντες βουλευτές, αλλά και τους βουλευτές όλων των κομμάτων και βεβαίως τον πρόεδρο της Βουλής, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο χειρισμό, που έτυχε σε μένα η ευθύνη να κάνω» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.
Αιχμές Ρουπακιώτη κατά Μπαλτάκου
Πριν η Βουλή μετατραπεί σε πεδίο μάχης ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης άφησε αιχμές για τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης κ. Μπαλτάκο σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο λέγοντας ότι «αυτοί που κάνουν τέτοιες ανακοινώσεις ανοίγουν ανοιχτά παράθυρα και παραδίδουν μαθήματα πρώτης δημοτικού. Η παιδεία μας είναι περισσότερη και τέτοιες ανακοινώσεις μάς προσβάλλουν». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όσοι με χτυπούν ξεχνούν ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματικη και οι απόψεις μου για το σεβασμό της Δημοκρατίας είναι σταθερές. Το υπουργείο και η καρέκλα δεν έχουν κόλλα».
Και ξεκαθάρισε πως δεν θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο και έχει και τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να συμφωνήσει και να υπάρξει σύγκλιση του δημοκρατικού τόξου για να αντιμετωπιστεί το θέμα του ρατσισμού.
Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - κυβέρνησης για τη σύγκλιση του δημοκρατικού τόξου
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε αναφερόμενος στη σύγκλιση του δημοκρατικού τόξου: «Μας ζητάτε να υπάρξει σύγκλιση όταν στη ΝΔ υπάρχουν εκλεκτικές συγγένειες με την ακροδεξιά. Οταν ο κ. Βορίδης είχε γίνει πρόεδρος της νεολαίας της ΕΠΕΝ με εντολή του Παπαδόπουλου από τη φυλακή και όταν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ψήφισε κατά της άρσης ασυλίας του Ηλία Κασιδιάρη». Μάλιστα απευθυνόμενος στον κ.Ρουπακιώτη τόνισε: «Να μη δεχθείτε καμία παρέμβαση και καμία αλλοίωση στην ουσία του νομοσχεδίου».
Πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της επιστράτευσης
Πρόταση νόμου για την κατάργηση του «άθλιου θεσμού της πολιτικής επιστράτευσης» καταθέτει εντός της ημέρας ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε πριν από λίγο στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.
«Σε αυτή την πρόταση θα κληθούν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ» είπε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει: «Ως εδώ με τη βία και την τρομοκρατία απέναντι στην κοινωνία και τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η τρίτη πολιτική επιστράτευση, αλλά θα είναι η τελευταία. Είτε την ψηφίσουν είτε δεν την ψηφίσουν εδώ μέσα».
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «από τούδε και στο εξής, το κόμμα του θα υπερασπιστεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα με όλα τα μέσα και ότι η επόμενη απεργία θα είναι πολιτική».
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου κατά του ρατσισμού
Διατάξεις που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο για τους υπέρμαχους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οι οποίοι ουσιαστικά παροτρύνουν και οδηγούν σε βιαιοπραγίες κατά συγκεκριμένων ομάδων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την «καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο απέστειλε επισήμως πλέον χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στην γραμματεία της Κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Το περιώνυμο νομοσχέδιο, που τελικά «πέρασε» από την τρικομματική κυβέρνηση χωρίς "εκπτώσεις", θεωρείται ουσιαστικά "φωτογραφικό" για τη Χρυσή Αυγή και τις - κατά τους καταγγέλλοντες- δράσεις της, αφού ο δημόσιος εγκωμιασμός πράξεων γενοκτονίας (ναζισμός κλπ) από επικεφαλής νομικού προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανάκληση άδειας και κόψιμο κρατικής επιχορήγησης, πρόστιμο έως 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ανήκει όμως σε ομάδα, μπορεί να επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια (π.χ βουλευτής αν αρθεί η ασυλία του και οδηγηθεί σε δίκη).
Στοιχείο που δεν είχε γίνει γνωστό είναι και αυτό που αναφέρει πως η ρύθμιση αυτή αφορά και ΜΜΕ τα οποία μπορεί να φιλοξενούν τέτοιες απόψεις ή προφανώς πρόσωπα που εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Κι αυτός -πιθανόν- είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μη φιλοξενούνται στα ΜΜΕ υμνητές τέτοιων φαινομένων και να εκπαραθυρωθεί η δημόσια τοποθέτηση τέτοιων προσώπων αφού το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα να ανακαλεί άδειες λειτουργίας κλπ.
Οπως αναφέρει και το capital οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:
- Τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.
- Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά προφανώς και μέλη οργανώσεων ή κομμάτων που δρούν ανεξέλεγκτα σε περιπτώσεις μεταναστών (π.χ επιδρομή σε πάγκους λαίκών αγορών)
Ιδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως αυτά ορίζονται από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια.
Ευθύνη νομικών προσώπων
Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική.
Προστασία θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων
Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο.
Φωτογραφία: Eurokinissi