Ενα ξαφνικό τηλεφώνημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου προς τον εκπρόσωπο του κόμματος Φίλιππο Σαχινίδη, την ώρα της σύσκεψης των εκπροσώπων των κομμάτων υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, «ανατίναξε» τη συνάντηση.
Ο κ. Στουρνάρας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης συζητούσαν τις τελικές λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου που επικυρώνει τη νέα συμφωνία με την Τρόικα και θα κατατεθεί την Πέμπτη στη Βουλή για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ως την Κυριακή των Βαΐων.
Ο κ. Βενιζέλος προφανώς είχε ξεχάσει να επισημάνει στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση σε 13% από 23% που το είχε πάει ο ίδιος ως υπουργός αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το ΠΑΣΟΚ.
Η κύρια αντιπρόταση από το ΠΑΣΟΚ (η οποία, σύμφωνα με τα στελέχη του, υποβλήθηκε μετά από τηλεφώνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης) αφορά στο να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%) και όχι να συζητηθεί τον Ιούνιο και αφού βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (όπως είναι η συμφωνία με την Τρόικα).
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ ζητεί να αρχίσει να συζητείται από τώρα η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να έχουν καταλήξει έως τον Ιούνιο, πριν επανέλθει η Τρόικα.
Η απάντηση των στελεχών του υπουργείου ήταν άμεση. Χαρακτήρισαν «επικοινωνιακές» αυτές τις θέσεις, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά τη σύσκεψη: «Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τώρα τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου», καθώς υπάρχει η συμφωνία με την Τρόικα.
Πάντως από το ΠΑΣΟΚ σημειωνόταν ότι το θέμα τίθεται τώρα καθώς τώρα έγιναν γνωστά τα στοιχεία για το πλεόνασμα στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, που επιτρέπει να τίθενται νωρίτερα του προγραμματισμένου αυτού του είδους τα αιτήματα.
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν, επίσης, να ενταχθούν στη ρύθμιση των 48 δόσεων και όλοι όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2013, αλλά και εκείνοι που έχουν ήδη υπαχθεί σε δυσμενέστερη ρύθμιση και είναι συνεπείς. Τέλος, ζητούν να υπάρξει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους πολίτες.
Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα επιδώσουν αύριο στο υπουργείο Οικονομικών διατάξεις με τις προτάσεις τους, ενώ η στάση τους κατά την ψηφοφορία στη Βουλή θα αποφασιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, χωρίς, πάντως, να διαφαίνεται επί του παρόντος τάση καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου.
Από την πλευρά τους, τα στελέχη της ΝΔ ζητούν να υπάρχει βελτίωση στον φόρο στα ακίνητα εφέτος (που θα αντικαταστήσει το ΕΕΤΗΔΕ) και ειδικότερα να γίνει μεγαλύτερη μείωση για τις περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.
Για το ίδιο θέμα, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ ζητούν να μην πληρώσουν το λεγόμενο «χαράτσι» οι μακροχρόνια άνεργοι και οι οικογένειες χωρίς έστω έναν εργαζόμενο. Παράλληλα, προτείνουν να ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, και οι οφειλές προς τους δήμους, αν και το χαρακτηρίζουν δύσκολο νομοτεχνικά ως προς την υλοποίησή του. Ενώ, για την απελευθέρωση των «κλειστών επαγγελμάτων» (που, επίσης, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση), οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ δηλώνουν ότι «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Πάντως, όπως επισήμαναν, δεν τίθεται θέμα από τη ΔΗΜΑΡ για ριζική άρνηση επί του πολυνομοσχεδίου, όπως έγινε με τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Στη σύσκεψη μετείχαν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός αναπληρωτής Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, και οι Αντώνης Μπέζας (ΝΔ), Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Κουτρουμάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χρήστος Πρωτόπαππας (ΠΑΣΟΚ) και Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ).
Τι υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ
Κατά την διάρκεια της συζήτησης το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε κατ' αρχήν τις αντιπροσωπείες των κομμάτων για τις βασικές διατάξεις του Νομοσχεδίου αρμοδιότητας και των Υπουργείων Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και επικρατείας χωρίς όμως να παραδώσει συγκεκριμένες διατυπώσεις των άρθρων. Διευκρίνισαν ότι θα περιληφθούν όλα τα "προαπαιτούμενα" και επιπλέον μόνο η απαλλαγή των νέων άνω των 18 ετών (που είναι προστατευόμενα μέλη οικογενειών) από την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Κατά τη συζήτηση που επακολούθησε η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ έθεσε τα εξής ζητήματα:
Προτείναμε κατόπιν εντολής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, να συμπεριληφθεί σε αυτό το Νομοσχέδιο άρθρο για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% σε 13%. Η συνεννόηση με την τρόικα θεωρείται εφικτή εφόσον δικό της κριτήριο είναι το συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και εφόσον ήδη έχει συνυπολογισθεί σε μεγάλο βαθμό η απώλεια εσόδων ΦΠΑ.
Επίσης ζητήσαμε να προχωρήσει η συζήτηση για την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ώστε να έχουμε θετική κατάληξη πριν την έλευση της τρόικας.
Να συμπεριληφθούν διατάξεις που θα προωθούν την εφαρμογή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ (που κατέστη και απόφαση των πολιτικών αρχηγών) για το άμεσο πρόγραμμα ανάσχεσης της ανεργίας. Επίσης να περιληφθεί διάταξη για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων.
Να βελτιωθούν οι διατάξεις που αφορούν τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καταστούν αυτές λειτουργικές και να φέρουν θετικά αποτελέσματα στα έσοδα.
Συγκεκριμένα προτάθηκε να ισχύσουν οι ρυθμίσεις και για τις οφειλές του 2013, όπως και να μπορούν να τις αξιοποιήσουν οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες δυσμενέστερες ρυθμίσεις.
Φωτογραφία: Eurokinissi