Ο Ελληνας φοιτητής Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος μένει μόλις δύο τετράγωνα μακριά από το σημείο των εκρήξεων περιγράφει ως εξής την τραγική στιγμή:
«Ολα λειτουργούν φυσιολογικά και δείχνουν να δουλεύουν βάσει προγράμματος. Μία καλοκουρδισμένη μηχανή στο κέντρο της Βοστώνης, ρυθμίζει τα πάντα. Οι αρχές έχουν οργανώσει τέλεια ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς. Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης, όπως κάθε χρόνο, γνωρίζει μεγάλες δόξες. Πάνω από 30.000 δρομείς και περίπου 500.000 θεατές παρακολουθούν τη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων. Ξαφνικά, κοντά στη γραμμή του τερματισμού, μία έκρηξη κι αμέσως μια δεύτερη αλλάζουν τα δεδομένα.
Πυκνός καπνός καλύπτει ξαφνικά τον ουρανό της πόλης και αμέσως σημαίνει συναγερμός. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Βοστώνης που συμβαίνει κάτι ανάλογο», περιγράφει, μιλώντας στην ιστοσελίδα news.gr.
«Βρισκόμουν στο σπίτι μου, την ώρα που έγινε η έκρηξη. Δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία αρχικά. Ανοιξα το παράθυρό μου και είδα κόσμο να τρέχει αντίθετα προς την κατεύθυνση που πήγαινε ο μαραθώνιος. Πολλά ασθενοφόρα, 3 με 4 ελικόπτερα στον αέρα, και αμέτρητα περιπολικά συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά στο σημείο. Το κτίριο που μένω βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο και η αστυνομία ακριβώς σε αυτό το σημείο σταματούσε τους υπόλοιπους δρομείς για να μην πλησιάσουν», τις πρώτες δραματικές στιγμές ο Γιάννης.
«Στην αρχή δεν είχα αντιληθεί τι ακριβώς είχε συμβεί. Κατέβηκα μετά από 10 λεπτά». Φέρνει στη μνήμη του κόσμο, ο οποίος έτρεχε πανικόβλητος, αρκετοί από αυτούς τραυματισμένοι. Οι περισσότεροι έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, αλλά οι αρχές είχαν ήδη απενεργοποιήσει τα τηλεφωνικά δίκτυα - υπό το φόβο νέου χτυπήματος και το συντονισμό του μέσω τηλεφώνου- και δεν μπορούσαν να πάρουν τηλέφωνο για προληπτικούς λόγους. «Ηταν τρομερό σοκ αυτό, που συνέβη τη συγκεκριμένη στιγμή, στη συγκεκριμένη πόλη», λέει ο νεαρός φοιτητής.
«Μένω δύο τετράγωνα δίπλα από το σημείο, που έγινε η έκρηξη. Εχουν ακυρωθεί όλες οι δραστηριότητες στα πανεπιστήμια. Τα λεωφορεία δεν εκτελούν δρομολόγια και όλο το τετράγωνο έχει αποκλειστεί. Το σημείο, όπου έγιναν οι εκρήξεις είναι το πιο πολυσύχναστο μέρος της πόλης. Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, η βιβλιοθήκη της», συμπληρώνει.
Όπως λέει, είδε μπροστά στα μάτια του να στοιβάζουν στα ασθενοφόρα τους τραυματίες. «Αλλοι πάλι κυκλοφορούσαν με σορτσάκια και κοντομάνικα...απομεινάρια του Μαραθωνίου. Οσοι μπορούσαμε, κατεβάζαμε κάποιες κουβέρτες και φούτερ από τα σπίτια μας για να ζεσταθούν. Πολλοί έκλαιγαν γιατί είχαν τραυματιστεί δικοί τους άνθρωποι».
Σοκ για τη Βοστώνη
Περιγράφει τις στιγμές αυτές ως ένα πολύ μεγάλο σοκ για τη Βοστώνη. «Κανείς δεν το περίμενε. Είναι όλα αποκλεισμένα σε ακτίνα τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων γύρω από το σημείο, και απαγορεύεται να περάσει ο οποιοσδήποτε». Επισημαίνει, μάλιστα, ότι υπήρχε μία πληροφόρηση και για άλλες βόμβες, που παραμένουν ανενεργές. «Μέσα σε 10 λεπτά λάβαμε μηνύματα στα κινητά μας ότι ακυρώνονται οι ακαδημαϊκές δραστηριότητες και τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς. Ευτυχώς, υπήρξε άμεση και οργανωμένη καθοδήγηση από την αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τα κιγκλιδώματα του Μαραθωνίου για να περιφράξουν και να αποκλείσουν όλη τη γύρω περιοχή».
Οπως λέει, από την ώρα των εκρήξεων και μετά, οι αρχές της παραθαλάσσιας πόλης της Μασαχουσέτης έδρασαν άμεσα, καθοδηγώντας τους υπόλοιπους δρομείς που πλησίαζαν στον τερματισμό, καθώς και τους θεατές σε ασφαλές μέρος.
Τυφλό χτύπημα ανοίγει νέες πληγές στις ΗΠΑ
Το περιστατικό, που συντάραξε τη ζωή της μικρής πόλης των ΗΠΑ, άφησε πίσω του εκατοντάδες τραυματίες και τρεις νεκρούς. Μια πόλη, που καλείται τώρα να κλήσει τις πληγές, τις οποίες το τυφλό αυτό χτύπημα άνοιξε. Οι αρχές δεν έχουν ανακοινώσει καμία νεότερη πληροφορία και είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις ανακοινώσεις τους, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής στοχοποιήσει κανέναν. Πέρα από τα θύματα της επίθεσης, αυτό που μένει είναι να επουλωθούν και τα πλήγματα που κατάφερε το συγκεκριμένο γεγονός στην κατά τ' άλλα ήσυχη βοστωνέζικη ζωή. Χτύπημα που ήρθε να ξυπνήσει μνήμες από τις εφιαλτικές στιγμές και την κατάρρευση των δίδυμων πύργων 12 χρόνια νωρίτερα.
Σκηνές πολέμου στα νοσοκομεία της Βοστώνης
Σκληρές εικόνες και ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από τα όσα διαδραματίστηκαν στα νοσοκομεία της Βοστώνης βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Boston Globe, στους διαδρόμους των νοσοκομείων, γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τους τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση.
Γιατροί περιγράφουν τις σκηνές που αντικρίζουν σαν «ζώνη πολέμου»
Τραυματίες με εκτεθειμένα όργανα, διαμπερή τραύματα, εγκαύματα, ακρωτηριασμένα άκρα μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία από τις πρώτες ώρες.
"Για τους περισσότερους από εμάς, που δουλεύουμε στον τομέα της υγείας, δεν έχουμε εξασκηθεί στον στρατό. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα που έχουν συμβεί μέχρι στιγμής", δήλωσε ο Dr. Ron Walls, επικεφαλής του Τμήματος Επειγόντων στο Brigham and Women's Hospital.
Συνολικά, σε οχτώ νοσοκομεία δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες τουλάχιστον 144 τραυματίες, αρκετοί σε σοβαρή κατάσταση. Μεταξύ αυτών, τουλάχιστον 10 παιδιά.
Την ίδια στιγμή, το ιατρικό προσωπικό, είχε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενδεχόμενου επικείμενου χτυπήματος.
Στους γύρω από τα νοσοκομεία δρόμους, αστυνομικοί παρέμεναν ένοπλοι, φρουρώντας τους χώρους, όπου κατ' εντολή των Αρχών, δεν επιτρεπόταν να πλησιάσουν ούτε συγγενείς των τραυματιών.
«Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο από όλα, ήταν η ψυχραιμία των θυμάτων, ακόμα και στις περιπτώσεις των σοβαρά τραυματισμένων, που παρέμεναν ήρεμοι και μας βοηθούσαν να τους βοηθήσουμε», είπε ο Walls.
Η φροντίδα των τραυματιών άρχισε βέβαια στο σημείο της τραγωδίας. Μέσα στα πρώτα λεπτά, οι πρώτοι από αυτούς μεταφέρθηκαν στο πιο κοντινό νοσοκομείο.
«Ερχονταν τραυματίες και με τα δύο πόδια τους, να μοιάζουν σαν να έχουν εκραγεί. Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Τους κρατούσα το χέρι και τους μιλούσα για να τους ηρεμήσω. Οι σοβαρά τραυματισμένοι δεν έμεναν για πολύ στον πρόχειρο χώρο, που είχε δημιουργηθεί. Προτεραιότητά μας ήταν να σταθεροποιήσουμε την κατάστασή τους και να τους μεταφέρουμε στα νοσοκομεία», είπε ο Dr. Sushrut Jangi από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel.
Σώθηκα στο τσακ
Σώθηκε «στο τσακ!» η μαραθωνοδρόμος Αλεξάνδρα Χριστοδουλοπούλου, μέλος της Ομάδας Εθελοντών Δρομέων του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια ΦΛΟΓΑ. Το ευχάριστο μήνυμα ζωής μετέφερε μέσω facebook ο Παύλος Διακουμάκος: «Μόλις μίλησα με την Αλεξάνδρα μας που έτρεξε με τη Φλόγα μας και μου είπε επί λέξει ''γλίτωσα στο τσακ''!!!».
Τι έγινε στη Βοστώνη
Οι βομβιστικές επιθέσεις ήταν πολύ καλά σχεδιασμένες από όσους τίναξαν στον αέρα έναν από τους πιο γνωστούς και ιστορικούς μαραθώνιους του κόσμου. Οι εκρήξεις έγιναν ταυτόχρονα σπέρνοντας τον πανικό και όσα ακολούθησαν είναι σκηνές από πεδίο μάχης. Μια τρίτη έκρηξη έγινε στην βιβλιοθηκη Κέννεντι.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Νέβα Κόκλι δήλωσε ότι «υπήρξε και μια άλλη έκρηξη στη Βιβλιοθήκη JFK». Η Ρέιτσελ Ντέι εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης η οποία βρίσκεται περίπου τρία μίλια από τη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου, δήλωσε ότι ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε.
Ανθρωποι τραυματισμένοι καλούσαν σε βοήθεια, άνθρωποι πανικόβλητοι έτρεχαν πέρα δώθε προσπαθώντας να καταλάβουν τι είχε συμβεί. Οι δυο εκρήξεις έγιναν κοντά στο σημείο τερματισμού του μαραθωνίου την ώρα που πολλοί αθλητές περνούσαν ακόμα τη γραμμή. Κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε.
Στην αρχή νόμιζαν ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από κάποια γραμμή φυσικού αερίου, όμως πολύ σύντομα και αφού κινητοποιήθηκαν οι αρχές ανακάλυψαν και άλλον έναν εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο και απενεργοποίησαν.
Αυτόπτες μάρτυρες σε σοκ
Χαρακτηριστικές του χάους και των σκηνών πανικού αλλά και φρίκης που ακολούθησαν τη συντονισμένη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα) στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης είναι οι μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, θεατών και αθλητών.
Ο Καναδός δρομέας Μάικλ Μίτσελ μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters περιέγραψε αυτό που είδε ο ίδιος από τη γραμμή του τερματισμού ως μια «ογκώδη έκρηξη» με καπνό που έφθανε τα 15 μέτρα ύψος, τονίζοντας πως «όλοι φρίκαραν».
Συγκλονιστική είναι και η μαρτυρία ενός θεατή, του Τζον Ρος, ο οποίος είπε πως «ένα κομμένο πόδι πετάχτηκε δίπλα στο κεφάλι μου». «Εβγαλα τη ζώνη μου και την έδωσα για να δεθεί το ακρωτηριασμένο πόδι και να σταματήσει το αίμα ενός τραυματία», πρόσθεσε ο Ρος που βρισκόταν δίπλα από τη γραμμή του τερματισμού.
Χαρακτηριστική του χάους που επικράτησε είναι και η μαρτυρία της ρεπόρτερ της εφημερίδας Μπόστον Χέραλντ, Ρέιτσελ Φοξ, που κάλυπτε δημοσιογραφικά την εκδήλωση: «Ανθρωποι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Είδα κάποιους πεσμένους κάτω. Για λίγες στιγμές δεν ήμουνα σίγουρη αν ήταν δρομείς που έπεφταν από την εξάντληση του αγώνα ή από τα τραύματα...».
Μάλιστα ομολόγησε ότι στην αρχή νόμισε ότι επρόκειτο για κάποιο...«εορταστικό» χάπενινγκ. «Νόμιζα ότι η έκρηξη ήταν στο πλαίσιο της γιορτής. Μετά είδα τον καπνό. Ξαφνικά ένιωσα να τρέμει το έδαφος και μετά έγινε ησυχία για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Την πρώτη έκρηξη ακολούθησε μία δεύτερη. Τότε η αρχική μου σκέψη εξαφανίστηκε. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά...», πρόσθεσε.