Covid-19: Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης δύο επιστήμονες που εφηύραν εμβόλιο και το προσφέρουν χωρίς πατέντα - iefimerida.gr

Covid-19: Υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης δύο επιστήμονες που εφηύραν εμβόλιο και το προσφέρουν χωρίς πατέντα

H δρ Μαρία Έλενα Μποτάτζι και ο δρ Πίτερ Χότεζ που εφηύραν το εμβόλιο Corbevax
H δρ Μαρία Έλενα Μποτάτζι και ο δρ Πίτερ Χότεζ που εφηύραν το εμβόλιο Corbevax / Φωτογραφία: Texas Children's Hospital
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δύο επιστήμονες από το Χιούστον που μόχθησαν για την ανάπτυξη ενός προσβάσιμου σε όλους, φθηνού εμβολίου για την Covid-19 περιλαμβάνονται πλέον μεταξύ των υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης του 2022.

Η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λίζι Φλέτσερ πρότεινε την δρα Μαρία Έλενα Μποτάτζι του Baylor College of Medicine του Χιούστον και τον δρα Πίτερ Χότεζ του Κέντρου για την Ανάπτυξη Εμβολίων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τέξας για το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές τους να αναπτύξουν εμβόλιο για την Covid-19 άνευ διπλώματος ευρεσιτεχνίας και να διανεμηθεί ανά την υφήλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λόγω της καταγωγής της δρος Μποτάτζι από τη Γένοβα η είδηση προβλήθηκε ιδιαίτερα σε ιταλικά ΜΜΕ.

To vegan εμβόλιο για την Covid-19

Όπως η ίδια εξηγεί, το χαμηλού κόστους εμβόλιο Corbevax «χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, οι οποίες παρασκευάζονται με vegan τρόπο επειδή χρησιμοποιούμε ένα σύστημα μικροβιακής ζύμωσης με μαγιά. Και πρέπει να πω ότι έχουμε τεράστιες θετικές αντιδράσεις από τον κόσμο. Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα».

To Corbevax είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας, που χρησιμοποιεί ένα ακίνδυνο τμήμα της πρωτεϊνης ακίδας του κορωνοϊού προκειμένου να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να το προετοιμάσει για μελλοντικές επιθέσεις του SARS-CoV-2. Σε αντίθεση με τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, αλλά και εκείνο της Johnson & Johnson, που κατευθύνουν τα κύτταρα ώστε να δίνουν οδηγίες στον οργανισμό για την παραγωγή της πρωτεϊνης ακίδας, το Corbevax παρέχει στο σώμα πρωτεϊνες ακίδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εμβόλιο αυτό, που χορηγείται σε δύο δόσεις, εγκρίθηκε στην Ινδία στα τέλη του περασμένου χρόνου. Είναι εύκολο στην παραγωγή, η αποτελεσματικότητά του υπερβαίνει το 80%, ενώ η απόφαση των επιστημόνων να μην το πατεντάρουν το κατέστησε προσβάσιμο σε όλες τις φτωχές χώρες. «Είμαστε ακόμα στη μέση της προσπάθειας να επιταχύνουμε την έγκριση και διάθεση του εμβολίου μας παγκοσμίως, τώρα που εγκρίθηκε για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Ινδία. Κατά κάποιο τρόπο είναι η αρχή», είπε ο Δρ. Χότεζ.

Αιτιολογώντας την απόφασή της να προτείνει για το Νόμπελ Ειρήνης τους δύο επιστήμονες η βουλευτής Φλέτσερ ανέφερε: «Το ιδιαίτερο σε αυτό που έχουν κάνει είναι ότι εργάστηκαν και μοχθούν για την ανάπτυξη και τη διανομή αυτού του εμβολίου σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς κανενός είδους δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή περιορισμούς στη χρήση του. Εργάζονται επί σειράν ετών για την αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών και τέτοιους ανθρώπους επιβραβεύει το Νόμπελ Ειρήνης».

Όλες οι ειδήσεις
Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκυνηγητό για τους συνεργούς στη δολοφονία του Αλκη - 20χρονος φέρεται να διέφυγε στην Αλβανία
Έρχονται πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κατά της οπαδικής βίας -Ποια μέτρα εξετάζονται
Τι μας χωρίζει με την Τασία Χριστοδουλοπούλου
Αγορά ακινήτων: Οι περιοχές με τα πιο ακριβά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -Αναλυτικοί πίνακες
Δωρεάν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα: Πώς θα βρείτε τι σας ταιριάζει -Οι 165 επιλογές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ