Σήμα κινδύνου από ειδικούς: Εξαπλώνονται στην Ευρώπη ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια - iefimerida.gr

Σήμα κινδύνου από ειδικούς: Εξαπλώνονται στην Ευρώπη ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια

Κουνούπι
Κουνούπι / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν ειδικοί για την εξάπλωση μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών ανά την υφήλιο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη λόγω της κλιματικής κρίσης.

Τα κουνούπια μεταδίδουν ασθένειες όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός κι ο επιπολασμός τους έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας, που ευνοεί την αναπαραγωγή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικεφαλής της ομάδας ανθεκτικότητας της παγκόσμιας Υγείας στο Κέντρο Υπερυπολογιστών της Βαρκελώνης, καθηγήτρια Ρέιτσελ Λόου, έχει προειδοποιήσει ότι τα ξεσπάσματα μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών αναμένεται να εξαπλωθούν τις επόμενες δεκαετίες και σε περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, που δεν είχαν ως τώρα επηρεαστεί, όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Και σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην ισπανική μεγαλούπολη θα προειδοποιήσει μέσω παρουσίασης ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μια ραγδαία αύξηση της εμφάνισης τέτοιων ασθενειών.

Πώς ευνοεί η κλιματική αλλαγή την εξάπλωση κουνουπιών που μεταδίδουν ασθένειες

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη λόγω της κλιματικής αλλαγής σημαίνει ότι οι φορείς [κουνούπια] ασθενειών που μεταφέρουν και διασπείρουν την ελονοσία και τον δάγκειο πυρετό μπορούν να εγκλιματιστούν σε περισσότερες περιοχές και να εμφανιστούν ξεσπάσματα σε περιοχές, οι κάτοικοι και τα συστήματα δημόσιας υγείας των οποίων είναι απροετοίμαστοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτερες σε διάρκεια θερμές εποχές θα διευρύνουν το εποχικό παράθυρο για την εξάπλωση μεταδιδόμενων από τα κουνούπια ασθενειών και ευνοούν ολοένα και συχνότερα ξεσπάσματα, η αντιμετώπιση των οποίων γίνεται ολοένα και πιο περίπλοκη», είπε η καθηγήτρια Λόου.

Η απειλή του δάγκειου πυρετού για την Ευρώπη

Κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφονταν ως επί το πλείστον σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας σκοτώουν τις προνύμφες και τα αυγά των κουνουπιών.

Οι μεγαλύτερες σε διάρκεια θερμές περιοχές και οι λιγότεροι συχνοί παγετοί έχουν συμβάλει στο να γίνει ο δάγκειος πυρετός η ταχύτερα εξαπλούμενη ιογενής ασθένεια που μεταδίδεται από τα κουνούπια ανά την υφήλιο, αλλά και στην Ευρώπη

Το ασιατικό κουνούπι τίγρης, που μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό, έχει πλέον εδραιωθεί σε 13 ευρωπαϊκές χώρες από το 2023: Ελλάδα, Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Μάλτα, Μονακό, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, στον θύλακο του Γιβραλτάρ, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κουνούπι ευδοκιμεί καθώς από το 2000 καταγράφηκαν εννέα από το δέκα πιο ευνοϊκά για τη μετάδοση της νόσου χρόνια κι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οκταπλασιάστηκε την τελευταία εικοσαετία από μισό εκατομμύριο το 2000 σε πάνω από πέντε εκατομμύρια το 2019.

4,7 δις. άνθρωποι θα ζουν μέχρι τα τέλη του 21ου αι. σε περιοχές με μεταδιδόμενες από κουνούπια ασθένειες

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Λόου η κατάρρευση του κλίματος θα δώσει τεράστια ώθηση σε αυτή την εξάπλωση καθώς τις πλημμύρες διαδέχονται ξηρασίες που «μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μετάδοση του ιού, με τους ταμιευτήρες υδάτων να παρέχουν πρόσθετους χώρους αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Η ίδια επεσήμανε την ανάγκη να αντληθούν διδάγματα από προηγούμενες επιδημίες ώστε να ληφθούν μέτρα προετοιμασίες για μελλοντικές και υπογράμμισε ότι αν συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό οι εκπομπές άνθρακα και η αύξηση του πληθυσμού της Γης, τότε μέχρι τα τέλη του 21ου αιώνα υπολογίζεται ότι θα έχουν διπλασιαστεί στα 4,7 δις. οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με μεταδιδόμενες από κουνούπια ασθένειες.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Σαμπίχα Έσακ, επικεφαλής της μονάδας αντιμικροβιακής αντίστασης του Πανεπιστημίου KwaZulu-Natal της Νοτίου Αφρικής, τόνισε ότι η κλιματική κρίση πολλαπλασιάζει την μικροβαική αντοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η κλιματική αλλαγή θέτει σε κίνδυνο την οικολογική και περιβαλλοντική ακεραιότητα ζώντων συστημάτων και διευκολύνει ολοένα και περισσότερο την πρόκληση ασθενειών από παθογόνα. Η επίπτωση σε υδάτινα συστήματα, ζώα κτηνοτροφίας και καλλιέργειες απειλεί την παγκόσμια αλυσίδα τροφίμων.

Ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αύξηση του πληθυσμού και τις μεταφορές σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή αυξάνουν την μικροβιακή αντίσταση και την εξάπλωση υδατογενών και μεταδιδόμενων από φορείς νόσων ανθρώπων, ζώων και φυτών», τόνισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ