Τα γυάλινα ποτήρια στημένα το ένα δίπλα στο άλλο στον πάγκο περιέχουν μικρή ποσότητα λαδιού και με την πρώτη ματιά μοιάζουν να μην έχουν διαφορές.
Στην πραγματικότητα αυτές υπάρχουν και μάλιστα είναι μεγάλες, καθώς αφορούν στη γνησιότητα του περιεχομένου.
Οι διαφορές κρίνονται στη λεπτομέρεια, και στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο το μάτι του ειδικού μπορεί να τις εντοπίσει. Τη γνώση και τις πρακτικές για το πώς μπορεί να ξεχωρίζει κάποιος το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαθέτει η Θεσσαλονικιά Ειρήνη Κοκολάκη, που διοργανώνει σεμινάρια εκπαιδεύοντας κόσμο. Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι είναι οι μαθητές που σπεύδουν να καθίσουν στα θρανία για να αποκτήσουν την πολύτιμη γνώση, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά νοθείας.
Σεμινάρια για να αναγνωρίζεις την ποιότητα στο ελαιόλαδο
Η Ειρήνη Κοκολάκη, εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων, διπλωματούχος του πανεπιστήμιου Χάεν της Ισπανίας και ειδική στη διαχείριση υποπροϊόντων ελαιώνα και συναφών βιομηχανιών, πτυχιούχος και του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ανδαλουσίας, εξηγεί μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι για να μάθει κάποιος τα μυστικά του ελαιόλαδου πρέπει αρχικά να έχει ενεργοποιημένες τις αισθήσεις του με κυρίαρχες τη γεύση και την όσφρηση.
«Οι συμμετέχοντες στη διαδικασία της αναγνώρισης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τον καφέ τους μισή ώρα τουλάχιστον πριν το μάθημα και να αποφύγουν να φορούν αρώματα ή κρέμες που αποσπούν την όσφρηση. Το πρώτο που κάνουμε είναι να ζεστάνουμε το ποτήρι στη χούφτα μας, έπειτα το μυρίζουμε και στη συνέχεια δοκιμάζουμε. Αυτές είναι οι τρεις κινήσεις», εξηγεί και σημειώνει ότι τα ποιοτικά ελαιόλαδα μυρίζουν μόνο φρούτα και λαχανικά, και επομένως το καλό λάδι αρχικά ξεχωρίζει από τα αρώματά του.
Απόφοιτος της Γαλλικής Φιλολογίας, κάτοχος και μεταπτυχιακού, δεν βρήκε δουλειά κατά τη διάρκεια της κρίσης πριν από δέκα χρόνια και μετακόμισε στην Κρήτη, όπου ο πατέρας της διατηρεί ελαιώνες. Η ενασχόλησή της με την αγροτική παραγωγή μπορεί να μην ήταν αυτό που ήθελε, αλλά σύντομα διαπίστωσε ότι η τεχνογνωσία και η μελέτη της ελιάς και των παραγώγων της ήταν ο προορισμός της. «Αυτό που διέκρινα ήταν ότι υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κενό, μια έλλειψη σε τεχνογνωσία, και ήταν αυτό που με οδήγησε στο να το ψάξω και να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο αντικείμενο, οπότε σύντομα βρέθηκα στο εξωτερικό και έκανα πολυετείς σπουδές και σεμινάρια για να αποκτήσω τις γνώσεις γύρω από την ελιά» λέει η κ. Κοκολάκη.
Τα σεμινάριά της, σε όλη τη χώρα, έχουν συνήθως προ-κλεισμένες θέσεις και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώθηκε πριν από λίγες ημέρες το τελευταίο, συμμετείχαν από επαγγελματίες εστιάτορες μέχρι πολίτες που θέλουν να μην πέφτουν θύματα εξαπάτησης και να ξεχωρίζουν το αγνό παρθένο λάδι, που, όπως λένε, έχει τσουχτερή τιμή, ώστε τουλάχιστον να είναι σίγουροι για την αγορά του σωστού προϊόντος.
Ανάμεσα στους μαθητές ήταν και ο Στάθης Παντελίδης, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα είναι λίγο πριν το… πτυχίο. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ότι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια τα μαθήματα και δεν χάνει κανένα σεμινάριο, καθώς θεωρεί ότι η συγκεκριμένη γνώση είναι μεγάλο εφόδιο στον χώρο της εστίασης.
«Το καλό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία στη γεύση και στα πιάτα, από τη σαλάτα μέχρι το φαγητό. Παρακολουθώντας τα μαθήματα μπορώ να προμηθευτώ για το εστιατόριο σε συνεργασία με τον σεφ την καλύτερη δυνατή επιλογή. Τίποτε δεν μπαίνει στην κουζίνα μας χωρίς πρώτα να περάσει από τον… έλεγχό μας. Είμαστε βέβαιοι πως μετά τα μαθήματα και ο καλύτερος… απατεώνας δεν θα μπορέσει να μας εξαπατήσει, οπότε είμαι σίγουρος για την ποιότητα που καταλήγει στο τραπέζι του κόσμου» σημειώνει ο κ. Παντελίδης.
Κρατήσεις από Ολλανδούς και Γερμανούς για το ελαιόλαδο
Τα σεμινάρια της νεαρής εκπαιδεύτριας, όπως όλα δείχνουν, θα τα παρακολουθήσουν σύντομα και Ευρωπαίοι, καθώς η Ειρήνη Κοκολάκη τούς τελευταίους μήνες ασχολείται και με τον ελαιοτουρισμό και είναι, όπως λέει, η μοναδική στη χώρα μας που μυεί τους ξένους αποκλειστικά στα μυστικά και τον μαγικό κόσμο της ελιάς.
Ήδη αρκετοί Γερμανοί και Ολλανδοί αλλά και άνθρωποι από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν κλείσει θέσεις για να ξεναγηθούν σε ελαιώνες, να δοκιμάσουν τα υποπροϊόντα και να μάθουν τα πάντα για τις ελιές.
«Έχω κάνει ήδη επικοινωνία με τουριστικά γραφεία άλλων χωρών και γνωρίζουν ότι το ταξίδι θα περιλαμβάνει ξεναγήσεις στις περιοχές παραγωγής, επαφή με αγρότες και παραγωγούς στα κτήματα ανάλογα με τις διαδικασίες που θα έχει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Θα τους εξηγούμε τα πάντα για τις ελιές και τον κύκλο παραγωγής, από το χωράφι μέχρι να φτάσουμε στην παραγωγή του λαδιού, αν φυσικά θέλουν θα μάθουν και εκείνοι να ξεχωρίζουν το παρθένο ελαιόλαδο από το νοθευμένο παρακολουθώντας τα σεμινάριά μου» σημειώνει η κ. Κοκολάκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε η Ειρήνη Κοκολάκη.