Η προφυλάκιση του Λαυρεντιάδη για το σκάνδαλο της Proton -ένα σκάνδαλο που συγκαλύφθηκε από τα περισσότερα ΜΜΕ, αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα. Επιτέλους η πολιτεία-κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης- δείχνει να ξυπνάει από τον λήθαργο και να θέλει να αποδώσει δικαιοσύνη.
Ο Λαυρεντιάδης, ωστόσο, δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για τον ηθικό και πολιτισμικό όλεθρο που μας οδήγησε στην χρεοκοπία. Ο Λαυρεντιάδης αξιοποίησε «τους δρόμους» που είχαν ανοίξει άλλοι πριν από αυτόν-δρόμοι που οδήγησαν την χώρα στο σημερινό αδιέξοδο και στην φτωχοποίηση ενός μεγάλου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας.
Είναι προφανές ότι το σύστημα εξουσίας που κυβέρνησε την χώρα τα τελευταία τριάντα χρόνια θα προσπαθήσει να διασωθεί, ελπίζοντας ότι η αυστηρότητα της πολιτείας, έστω και αναδρομικά, θα εξαντληθεί στην επιλεκτική τιμωρία περιπτώσεων σαν τον Λαυρεντιάδη. Προφανώς, υπάρχουν και άλλοι «ένοχοι» που έχουν βλάψει περισσότερο την χώρα και δείχνουν σήμερα να βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Αν αυτό το κύμα απόδοσης δικαιοσύνης περιοριστεί σε κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις διαφθοράς ο θυμός της κοινωνίας θα είναι πλέον ασυγκράτητος και θα στραφεί στο τέλος εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας. Η δημαγωγία άλλωστε της «Χρυσής Αυγής» αξιοποιεί ακριβώς αυτό το το αίσθημα ατιμωρησίας που έχει εμπεδωθεί στην ελληνική κοινωνία.
Για το σημερινό αδιέξοδο που ζει η χώρα δεν ευθύνεται μόνο το πολιτικό σύστημα. Για να υπάρξει διαφθορά χρειάζονται πάντα δύο: Αυτός που τα «δίνει» και αυτός που «τα παίρνει»! Η πολιτεία λοιπόν, θα πρέπει να αναζητήσει συστηματικά, όσο ψηλά και αν βρίσκονται και αυτούς που «τα έδιναν» όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα απολαμβάνουν την ασυλία που τους διασφαλίζει η δύναμη του χρήματος.
Αν η απόδοση δικαιοσύνης παραμείνει ατελής, πολύ σύντομα, η χώρα, ακόμα και αν ξεπεράσει την σημερινή κρίση, θα βρεθεί στο ίδιο, ίσως και χειρότερο αδιέξοδο! Ας επιλέξουν λοιπόν αυτοί που σήμερα έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, τον δρόμο που θα ακολουθήσουν. Και ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ιστορία δεν περίμενε ποτέ κανέναν!