Βέλγιο: Εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα παρασύρεται στην δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Βέλγιο: Εκφράζονται φόβοι ότι η χώρα παρασύρεται στην δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους

Την έντονη ανησυχία που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο Βέλγιο ότι η χώρα παρασύρεται σιγά-σιγά κι αυτή στην δίνη της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους αντικατοπτρίζουν τα σημερινά πρωτοσέλιδα του βελγικού φλαμανδικού Τύπου, με αφορμή την χτεσινή άνοδο των βελγικών επιτοκίων δανεισμού σε πρωτοφανή επίπεδα (4,99% για τα δεκαετή ομόλογα).

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ολλανδόφωνη De Standaard, τα βελγικά spreads έφτασαν χτες στα επίπεδα ρεκόρ των 312,5 μονάδων βάσης, ενώ στα ύψη έχουν εκτοξευθεί και τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού. Πιο συγκεκριμένα, συνεχίζει η εφημερίδα, στη χτεσινή δημοπρασία έντοκων γραμματίων μονοετούς διάρκειας που προκήρυξε ο Οργανισμός Διαχείρισης του βελγικού Δημοσίου Χρέους, διαμορφώθηκαν επιτόκια ύψους 3,39% έναντι 1,69% τον Οκτώβριο.

Όπως εξάλλου σημειώνεται ο διπλασιασμός των επιτοκίων δανεισμού υποδηλώνει ένα κλίμα πανικού στις αγορές, οι οποίες δεν δείχνουν να εμπιστεύονται πλέον τις βελγικές αρχές. Από την πλευρά του, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιβ Λετέρμ κάνει λόγο για "ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκών πλέον διαστάσεων", στο βαθμό που οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται ολοένα και λιγότερο ακόμα και ισχυρές χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, οι οποίες βλέπουν τα σπρεντ των χωρών τους να ακολουθούν ανοδική τροχιά.

Σύμφωνα με τον Βέλγιο πρωθυπουργό, η σημερινή μέρα θα δείξει κατά πόσον πρόκειται για ένα συγκυριακό φαινόμενο ή για μια δομική επιλογή των επενδυτών να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. "Η Ευρώπη πρέπει να ενεργοποιήσει το συντομότερο δυνατό τα μέσα που έχει στη διάθεσή της, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης", τόνισε ο κ. Λετέρμ.

Η εφημερίδα εκφράζει την άποψη ότι τα ακριβότερα επιτόκια δανεισμού μπορεί να επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον βελγικό προϋπολογισμό, καθώς η άνοδος των επιτοκίων δανεισμού κατά μία μονάδα σημαίνει επιπρόσθετη δαπάνη ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο προϋπολογισμός για το 2012 σχεδιάστηκε με βάση την εκτίμηση ότι τα επιτόκια δανεισμού δεν θα υπερβούν το 4,4%, υπενθυμίζει η εφημερίδα.

Με τη σειρά της, η επίσης ολλανδόφωνη De Morgen εκτιμά ότι η αιφνίδια άνοδος των βελγικών επιτοκίων δανεισμού αυξάνει τις δαπάνες αποπληρωμής του βελγικού χρέους, προσθέτοντας μια ακόμα τρύπα στον προϋπολογισμό για το 2012. Κατά την εφημερίδα, η αίσθηση που υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές --οι οποίοι έστρεψαν χτες μαζικά τα νώτα τους στα βελγικά ομόλογα-- είναι ότι το Βέλγιο συγκαταλέγεται πλέον στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που σημαίνει ότι δύσκολα θα υπάρξει μεταστροφή του κλίματος ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις των κομμάτων για την κατάρτιση προϋπολογισμού καρποφορήσουν εντός ενός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ