Λιβύη: Περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι απελευθέρωθηκαν, 50.000 εξακολουθούν να αγνοούνται - iefimerida.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR
ΚΟΣΜΟΣ 

Λιβύη: Περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι απελευθέρωθηκαν, 50.000 εξακολουθούν να αγνοούνται

Περισσότεροι από 10.000 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από φυλακές του καθεστώτος του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι από τότε που κατελήφθη η Τρίπολη από τους αντικαθεστωτικούς, αλλά περίπου 50.000 άλλοι εξακολουθούν να αγνοούνται, δήλωσε σήμερα ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των εξεγερμένων.

"Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν τους τελευταίους μήνες (από το καθεστώς) ανέρχεται μεταξύ των 57.000 και 60.000", δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη.

"Συνολικά 10.000 ως 11.000 κρατούμενοι έχουν πράγματι απελευθερωθεί" από την κατάληψη της Τρίπολης από τους αντικαθεστωτικούς, όμως "πού είναι οι άλλοι;", διερρωτήθηκε, εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη τους.

Ο Μπάνι δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι εξεγερμένοι ελέγχουν την οδική αρτηρία ανάμεσα στην Τρίπολη και τη Σάμπχα, προπύργιο του Καντάφι στη νότια Λιβύη.

Οι αντικαθεστωτικοί προγραμματίζουν να προελάσουν στη Σάμπχα αφού πάρουν τον έλεγχο της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, προσέθεσε.

Οι εξεγερμένοι προσπαθούν αυτήν τη στιγμή να διαπραγματευτούν την παράδοση των υποστηρικτών του Καντάφι στη Σύρτη, "στην περίπτωση όμως που αρνηθούν, θα την πάρουμε (τη Σύρτη) με τη βία", σημείωσε ο Μπάνι, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το χρονικό πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Μπάνι υπογράμμισε επίσης ότι επισκευάστηκε ένας αγωγός φυσικού αερίου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για την επανάληψη της τροφοδοσίας.

"Ο αγωγός φυσικού αερίου επανήλθε και λειτουργεί (...) Θα ξαναρχίσει η ροή αερίου προς την Ευρώπη", σημείωσε ο Μπάνι, χωρίς και πάλι να διευκρινίσει το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα γίνει η επανάληψη της τροφοδοσίας.

Παράλληλα ο διευθυντής του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της Λιβύης στο Ρας Λανούφ, στην ακτή της Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ότι αυτό έχει μείνει ανέπαφο παρά τις σφοδρές μάχες εκεί κοντά ανάμεσα στους εξεγερμένους και τις δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι και προσέθεσε ότι το προσωπικό ετοιμάζεται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του εργοστασίου διύλισης 220.000 βαρελιών την ημέρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ